26 september 2018

Minder geld voor voortgezet onderwijs in Emmen

Het ministerie van OCW komt met een nieuw, vereenvoudigd model voor de bekostiging van scholen. Het wetsvoorstel over dit model ligt momenteel ter internetconsultatie en wordt daarna aan de Tweede en Eerste Kamer voorgelegd. Gevolg van de wet is dat de scholen in het noorden en oosten van Nederland er fors op achteruit gaan. Wonderbaarlijk genoeg gaan de scholen in de Randstad er juist op vooruit.

Het vereenvoudigde bekostigingsmodel moet zorgen voor een verbetering van de financiële planning, minder onbedoelde sturing en meer transparantie. Bovendien zou de vereenvoudiging budgetneutraal kunnen worden toegepast. Toch blijken de effecten van het nieuwe model verre van budgetneutraal te zijn voor scholen in de plattelandsgebieden. Die scholen krijgen minder financiële armslag en daar is vooral het vmbo de dupe van.

Tijdens de raadsvergadering van aanstaande donderdag zal de CDA-fractie vragen of het college op de hoogte is van de financiële effecten van het wetsvoorstel. We hebben echter met wetgeving te maken en de wetgever is de regering. We moeten dus in Den Haag zijn. Graag ziet het CDA Emmen dat het college actie onderneemt richting Den Haag om ervoor te zorgen dat onze scholen niet de dupe worden van dit vereenvoudigde ‘Randstadsmodel’.

CDA fractie: Paulien Mellema

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.