10 januari 2018

Nieuwjaarstoespraak voorzitter CDA-Hoogeveen

NIEUWJAARSBIJEENKOMST CDA-DRENTHE 6 JANUARI 2018

Bijdrage voorzitter CDA-afdeling Hoogeveen.

Graag heet ik u, beste CDA’ers, namens de afdeling Hoogeveen van harte welkom op deze nieuwjaarsbijeenkomst. Vorig jaar moest helaas de bijeenkomst worden afgeblazen vanwege het slechte weer. Nu gelukkig vandaag de herkansing. Net voorzitter ad interim en ik mag direct aan de slag. Vooruit maar, zo gaat dat soms.

Eerst een klein uitstapje naar een aantal jaren terug. Ik heb sommigen van u wel eens verteld dat ik geboren en getogen ben in Eeserveen, Gemeente Odoorn nu Borger-Odoorn. Eeserveen, Parel van het Noorden met je rust en je natuurschoon om je heen. Als je daar eens bent geboren verlang je er altijd weer naar terug. Eeserveen. Een prachtig gebied.

Maar beste mensen deze omgeving hier geeft mij ook altijd een bijzonder gevoel. Bijna 61 jaar geleden was ik hier ook. Mijn eerste kennismaking met Hoogeveen. Die was niet leuk, niet prettig. Ik moest namelijk 6 weken naar de vakantiekolonie “Het Noorderhuis”, hier in de buurt. Ik had heel veel heimwee naar dat mooie Eeserveen/Eesergroen.

Maar het nare gevoel is helemaal veranderd. Vanaf ons huwelijk, in 1971, wonen we in Hoogeveen. En het is heel aangenaam verblijven en leven geworden in deze gemeente. Voor de liefhebber een aanrader dus.

In het laatste kwartaal van 2017 hebben we de lijsttrekker gekozen en het programma en de kandidatenlijst vastgesteld.

Nu staan we aan het begin van het nieuwe jaar 2018.

Er is de komende tijd veel werk aan de winkel. Er is in Hoogeveen altijd permanent campagne gevoerd.  Die komt nu in een stroomversnelling. We willen graag de mensen laten zien waar het CDA voor staat.

Het CDA in de gemeenten van Drenthe telt mee, is waarde(n)vol. In alle gemeenten heeft het CDA raadsleden. En in bijna alle gemeenten wethouders.

Zij dienen de belangen van de mensen in de gemeente. Staan voor welvaart en welzijn voor iedereen. Voor “Niemand aan de kant”. Dat zit gewoon in onze genen. Toch? Want het CDA was en wil altijd een schild voor de zwakkeren zijn. Dit  betekent  dus dat het CDA meer is dan het behartigen van de belangen van de gemeente. Natuurlijk de gemeenten moeten goed draaien, goed marcheren. De zaakjes in orde hebben. Dat is vanzelfsprekend. Maar het CDA heeft natuurlijk veel meer in huis.

Het CDA in Hoogeveen heeft als thema ‘SAMEN THUIS IN HOOGEVEEN’.Ik noem enkele belangrijke punten. Het CDA wil graag dat we:


Een uitnodigende gemeente zijn. Een gemeente die zich inzet voor goed wonen en werken.

Een leefbare gemeente zijn. De mensen willen graag een mooie woonomgeving met goede voorzieningen in de wijken en dorpen.

Een veilige gemeente zijn. Het is toch onaanvaardbaar als burgers zich onveilig voelen?

Een zorgzame gemeente zijn. Het CDA knokt ervoor dat de zorgvoorzieningen in orde moeten zijn. De mensen vinden de zorg super belangrijk. Ik herinner aan de bijeenkomst in de Tamboer op 13 februari vorig jaar. Meer dan 1.100 mensen die gaan voor een volwaardig  Bethesda. Ook het CDA in Hoogeveen gaat voor een volwaardig ziekenhuis.

En niet te vergeten een sportieve gemeente. Vandaag wordt de finale van het Protos-Weering toernooi gespeeld. En wie zitten er in die finale? Ja, drie voetbalclubs uit de gemeente Hoogeveen: Elim, Noordscheschut en De Weide. Een top-prestatie, live uitgezonden door RTV Drenthe.

Dit zijn slechts een paar hoofdlijnen uit ‘Samen Thuis in Hoogeveen’. Het CDA wil er zijn voor de mensen. Is een partij van de mensen. Doet niet aan scherpslijperij. Maar wil verbinden.                        

In de politiek is integriteit en betrouwbaarheid van enorm belang. Dat was altijd al zo. Maar is het nu nog veel meer. De kandidaat raadsleden krijgen tijdens de scholingscursus die ik in Drenthe 2 keer heb verzorgd, onder andere als studiemateriaal de brochure ‘Een betrouwbare politicus’. Een citaat daaruit: ‘Het CDA ziet de politiek als een eervolle taak waarvoor ze graag integere, betrouwbare mensen voordraagt’. Einde citaat. Het morele kompas. Daar gaat het om! Dat betekent onder andere: niet wegkijken als er problemen zijn en nooit zeggen ‘Daar ga ik niet over’.

Beste mensen, beste CDA’ers, op 21 maart 2018 gaat het weer gebeuren. Eén ding is duidelijk: veel kandidaten mogen een week later weer of voor het eerst aan de slag in de verschillende gemeenteraden in Drenthe. In het mooie Drenthe! Kent u Maarten? Achternaam van Rossum? Hij hield in de slimste mens (trouwens een mooi programma) een tirade over Drenthe. Deze begon bij Meppel, ‘waar de trein tergend langzaam rijdt, omdat er een man met rode vlag voorloopt’, hij rept vervolgens over een verkeerde afslag  ‘omdat het lijkt alsof je Siberië bent binnengereden’ en hij verhaalt van ‘kromgebogen boeren met puistige gezichten en manke ezels, en de man is blij als hij vervolgens eindelijk in Groningen aankomt. Gekker kan het niet. Hij zou toch echt eens ons mooie Drenthe moeten zien. Wat zou ik graag een dag of een paar dagen met hem op stap gaan in Drenthe. We gaan dan heel vroeg op stap. Dan komt het moment dat Maarten van Rossum het met me eens is als ik zing: ‘Ik heb u lief mijn heerlijk landje mijn heerlijk Drentheland’. En…’Hier kom ik weg. Hier stiet ons huus. Hier veul ik mij altied thuus’, van Daniël Lohues.

Beste mensen ik heb 22 jaar mogen werken in de zorg. In de ouderenzorg. Ik heb hier een Bijbel voor de Zorg. Jawel  van Genesis tot en met Openbaringen. De Bijbel van kaft tot kaft. Op de grens van het oude en nieuwe jaar sta je vaak  stil bij ‘de tijd’. De Prediker heeft het ook over De tijd. Over vele kanten van het menselijk bestaan. In Prediker 9 gaat het over het genieten.

Op deze nieuwjaarsbijeenkomst straks een toost  op het nieuwe jaar,  op elkaar ontmoeten en samen genieten. Op het succes voor het CDA maar vooral op alle goeds voor u persoonlijk! Ik wens u veel Heil en Zegen.

Johan Beijering

                                                                                                                             

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.