25 juni 2017

Gemeentelijk Verkeers- en VervoersPlan (GVVP)

Eind 2015 heeft de raad kaders gesteld voor het nieuwe GVVP. Nadat de kaders zijn uitgewerkt is input opgehaald en is in juni 2017 het plan in de commissie en raad behandeld. In grote lijnen zijn de fractie het wel eens: de bereikbaarheid van Meppel over weg, water en spoor is belangrijk. Meppel ligt zeer gunstig, maar de binnenstad kent uitdagingen. Vooral door de grachtenstructuur. Daarbij zijn er de nodige verschillen als het gaat om fietsers en auto's. Wie is belangrijker?

De CDA-fractie heeft aandacht gevraagd voor de volgende onderwerpen:

1. voorrang van fietsers op vrijliggende fietspaden bij rotondes. In een groot deel van Nederland hebben fietsers daar voorrag. In Drenthe niet. En er is geen eenduidige mening over wat nu veiliger is. `onze motie om dat goed in beeld te brengen en de kosten van het ombouwen van rotondes in Meppel heeft het niet gehaald. Voorlopig blijf de situatie in Meppel dus ongewijzigd.

2. Kastanjelaan: een drukke en belangrijke ontsluiting van de binnenstad. De situatie daar verdient prioriteit bij de uitvoering van dit plan.

3. En dat geldt ook voor de oversteekplaats bij het station, die nu onoverzichtelijk is. Wij vinden dat wachten op een onderzoek naar het hele gebied niet acceptabel is.

4. Het zogenaamde 3e deel van de Steenwijkerstraatweg (bij de Kikkerije) hoeft, wat de CDA-fractie betreft, niet direct aangepakt te worden. Het lijkt ons verstandig eerst te wachten op de besluitvorming over d herijking van Nieuwveense Landen, waar ook d nieuwe ontsluitingsweg onderdeel van uitmaakt. Bovendien lopen er nog onderzoeken naar de verkeerssituatie op de Steenwijkerstraatweg.

5. Herinrichting Rogat: ook de CDA-fractie heeft met een afvaardiging van het wijkplatform gesproken en een toelichting gekregen op hun plannen voor een betere en veiligere verkeerssituatie. Dat plan wordt in Rogat breed gedragen en verdient prioriteit.

Tenslotte hebben wij aangedrongen op een vlotte aanpak van het uitvoeringsplan, zodat dit nog voor de verkiezingen aan de raad wordt gepresenteerd.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.