26 november 2020

APV 2020

APV
APV is de afkorting voor Algemeen Plaatselijke Verordening (vroeger: Algemene Politie Verordening). In de APV staan alle lokale regels die betrekking hebben op de openbare orde en veiligheid die specifiek voor Meppel gelden. Deze regels gelden voor iedereen die zich binnen de gemeentegrenzen bevindt. Vaak zijn op basis van deze regels vergunningen of ontheffingen nodig.

De meeste jaren wordt de APV aangepast aan landelijke wet- en regelgeving of vanwege bepaalde maatschappelijke ontwikkelingen en rechterlijke uitspraken.

Aanpassing 2020
Enkele belangrijke wijzigingen in de APV:

  • meer mogelijkheden om gebruik en verkoop van lachgas aan te pakken;
  • meer bevoegdheden voor BOA's;
  • de mogelijkheid om een vergunning of ontheffing te weigeren als die minder dan 8 weken voor aanvang is ingediend,

Wijzigingsvoorstel/amendement
De CDA-fractie heeft op het laatste punt (de termijn van 8 weken) een wijzigingsvoorstel ingediend, omdat de modelverordening van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten een standaardtermijn van 3 weken hanteert. Daarnaast lijkt het mogelijk om op basis van de voorgestelde tekst een vergunning te weigeren uitsluitend op het feit dat deze minder dan 8 weken voorafgaand aan de activiteit wordt ingediend.
Het voorstel van de CDA-fractie is om een dergelijke weigering goed beargumenteerd aan de aanvrager te melden en niet uitsluitend af te wijzen als deze minder dan 8 weken vantevoren is ingediend.
Het College van Burgemeester en Wethouders heeft de gemeenteraad geadviseerd dit wijzigingsvoorstel niet over te nemen, omdat dit te veel administratieve rompslomp zou opleveren en extra werk oplevert. En bovendien omdat in dergelijke gevallen men probeert mee te denken met de aanvrager. De 8 weken zouden echt nodig zijn om alle hulpdiensten een goed advies te laten geven.
De CDA-fractie heeft daar twijfels bij, maar uiteindelijk heeft het wijzigingsvoorstel het helaas niet gehaald. Op basis van de toelichting van het College, zal de CDA-fractie scherp letten op afgewezen vergunningsaanvragen voor bijvoorbeeld evenementen, die minder dan 8 weken voorafgaand aan het evenement zijn aangevraagd.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.