24 april 2022

beleidsregel kleine windmolens

De omschakeling naar duurzame energie voor inwoners en ondernemers betaalbaar en behapbaar houden, dat is wat CDA Meppel zich ten doel heeft gesteld. Daarom wil de lokale fractie dat het mogelijk wordt om kleine windmolens op of bij boerenerven in het buitengebied te mogen plaatsen.

Precies drie jaar geleden heeft de gemeenteraad van Meppel de Routekaart Energietransitie vastgesteld. Daarbij is een motie aangenomen om de behoefte aan kleine windmolens in het buitengebied te inventariseren.  Anderhalf jaar later, in december 2020, werd de inspraakprocedure voor de Beleidsregel Kleine Windturbines in het buitengebied opengesteld.

Begin maart van dit jaar bleek dat er nog geen antwoord is gegeven op de inspraak en de beleidsregel nog niet is vastgesteld. Daarom heeft CDA Meppel, samen met de VVD, de volgende vragen aan het College van Burgemeester en Wethouders gesteld:

1. Wat is de huidige stand van zaken met betrekking tot de reactienota op de ingediende zienswijzen en de afronding van de vaststelling van de Beleidsregel Kleine Windturbines in het buitengebied?

2. Wanneer is dit traject afgerond zodat belanghebbenden weten waar ze aan toe zijn qua bedrijfsvoering en investeringen?

3. Hoe kwalificeert het college de geschetste gang van zaken in relatie tot de te realiseren klimaatdoelstellingen en een klantvriendelijke en betrouwbare gemeentelijke overheid?

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.