13 maart 2018

Een Meppel om door te geven aan... jongeren

CDA Jongerenkandidaten aan het woord

Laatst was in het nieuws dat de gemiddelde leeftijd van gemeenteraadsleden 56 jaar is. Dit zou onder andere liggen aan het feit dat jongeren tegenwoordig minder geïnteresseerd zijn in politiek. In Meppel hebben ze het begrepen: de gemiddelde leeftijd van het CDA-team is nog geen 40 jaar! De top 6 bestaat uit een 60’er, 50’er, 40’er, 30’er en twee 20’ers, met een lijsttrekker van slechts 32! Wij stellen de jongerenkandidaten aan u voor: Claudia de Koe (26 jaar, nr. 5) en Tom Dekker (23 jaar, nr. 6). 

Een vraag vooraf: zijn jullie een uitzondering omdat jullie politiek wel leuk vinden?

Claudia: Haha, zo lijkt het misschien wel hè? Maar wellicht heb je gelijk. Voor veel jongeren voelt politiek als een ver van hun bed show, terwijl het juist over onderwerpen gaat waar ook jongeren dagelijks mee te maken hebben.

Noem eens een voorbeeld?

Tom: Denk aan thema’s als veiligheid. Zelf woon ik in het buitengebied, maar als ik ’s avonds nog op stap wil, wil ik wel graag veilig richting Meppel fietsen. Claudia vult aan: Ja, of dat er na het stappen een vellige sfeer hangt in de binnenstad. Dat kan bijvoorbeeld door een goede samenwerking tussen gemeente, politie en ondernemers.

Een veel gehoord probleem dat we horen is woningen voor jongeren, hoe staat het CDA daar tegenover?

Claudia: Het motto van het CDA is ‘een Meppel om door te geven’, dat betekent dus ook aan volgende generaties. Maar dat kan alleen als die generatie ook nog in Meppel kan blijven wonen! Er moet een gevarieerd woningaanbod zijn, dus óók voor jongeren. Denk hierbij aan één-persoons appartementen of studio’s. Samen met de woningcorporatie kunnen we hier als gemeente aan werken. Het is dan wel belangrijk dat jongeren zich op tijd inschrijven, zodat ze, zodra ze er klaar voor zijn, ook op zichzelf kunnen wonen in Meppel.

Tom: Naast wonen vinden we werk ook belangrijk. Je moet namelijk wel je boterham kunnen verdienen! Daarom willen we ook nadrukkelijk samenwerken met onze buren, zodat er zowel in Meppel als in de omgeving voldoende werk is, voor jong én oud.

Hoe willen jullie dat doen? Is dat niet aan bedrijven zelf?

Tom: Klopt, uiteindelijk is het aan bedrijven zelf om te groeien of hier heen te verhuizen. Maar als gemeente moeten we dat wel actief stimuleren. Dat betekent minder regels voor ondernemers en voldoende plek om zich hier te vestigen. Concreet betekent dat uitbreiding van de bestaande bedrijventerreinen en samenwerken met pandeigenaren en ondernemers om leegstand in de binnenstad tegen te gaan.

Claudia vult aan: iets anders waar het CDA op inzet is de samenwerking tussen ondernemers en onderwijs. Veel jongeren worden nu opgeleid voor iets waar misschien helemaal geen werk in is, of juist andersom: er is een groot tekort aan ICT’ers in onze regio. Samen met scholen in Zwolle, zoals Windesheim of Deltion, en ondernemers zijn we bezig om te zorgen dat onderwijs en arbeidsmarkt meer op elkaar aansluiten. Daar hebben jongeren direct profijt van: tijdens school aan de slag met stages en na school direct aan het werk, ín de regio!

Waarom moeten jongeren gaan stemmen op 21 maart?

Tom: Stemmen is in Nederland dé manier om te laten horen wat je vindt dat er moet gebeuren in jouw stad of dorp. Iedere partij heeft plannen voor een beter en mooier Meppel en Nijeveen. Maar vind jij dat wel zulke goede plannen? Of heb je zelf ideeën hoe het beter kan? Je kunt door te stemmen de partij steunen die het beste past bij jouw beeld bij een beter Meppel. Die kans laat je toch niet liggen?

Claudia: De gemeente houdt zich bezig met zaken die dichtbij jou en mij staan; herkenbaar zijn. Denk aan het onderhoud van jouw wijk, de speelvoorzieningen, de mooie binnenstad met al haar kroegen en winkels, maar ook de zorg voor bijvoorbeeld je grootouders of je eenzame buurman. Als je op die punten je stem wil laten horen, ga dan 21 maart naar de stembus.

Tot slot: is het CDA nog wel een beetje hip om op te stemmen?

Tom: Haha, héél hip zelfs! We zijn misschien een tijdje ‘uit’ geweest, maar we zijn weer helemaal terug!

Claudia: Onze slogan is niet voor niets ‘een Meppel om door te geven’. Het CDA Meppel denkt vooruit en aan de toekomstige generatie Meppelers. Dat is meer dan hip; dat is tijdloos! 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.