17 oktober 2021

Jeugdhulp - het woonplaatsbeginsel

Op 1 januari 2022 gaat het nieuwe woonplaatsbeginsel jeugd in. Het woonplaatsbeginsel bepaalt welke gemeente verantwoordelijk is voor de Jeugdhulp. In het huidige woonplaatsbeginsel wordt gekeken naar de woonplaats van de gezagdrager. Het nieuwe woonplaatsbeginsel kijkt naar de woonplaats van een jeugdige op het moment van de zorgvraag. Deze wijziging geldt niet alleen voor alle ‘nieuwe’ jeugdigen met verblijfszorg, maar voor iedereen die hier nu al gebruik van maakt. Daarom moet van elke jeugdige in verblijfzorg opnieuw bepaald worden welke gemeente verantwoordelijk is. 

Dit betekent dus een forse administratieve wijziging voor gemeenten en organisaties.  Ook inhoudelijk moet nog veel geregeld worden voor de overdracht van jeugdigen tussen verschillende gemeenten. Tijdens de raadsvergadering van 30-09-2021 heeft de CDA fractie daarom vragen gesteld over het verloop van dit proces in de gemeente Meppel. 

Uit de beantwoording werd duidelijk dat de gemeente inmiddels de adreshistorie en start verblijfszorg van de jeugdigen in Meppel heeft weten te achterhalen en deze ook landelijk heeft ingediend. Er wordt hard aan gewerkt. Het totale zicht op wie en hoeveel straks onder de verantwoordelijkheid van de gemeente Meppel gaan (of blijven) vallen is er nog niet, mede omdat de landelijk aangeleverde cijfers nog niet compleet lijken te zijn. Wat dit financieel gaat betekenen is nog niet duidelijk, maar voor de CDA fractie is dat een reden om scherp op dit onderwerp te blijven, bijvoorbeeld bij de begroting voor 2022. 

Het college zegt te zorgen voor een warme overdracht en hierbij goed samen te werken met organisaties voor jeugdhulp. Jeugdigen en hun ouders mogen geen last van de wijzigingen ondervinden. De CDA fractie heeft aandacht gevraagd voor een goede communicatie in dit traject.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.