30 juni 2022

Motie Impact Stikstofplannen

Trots op onze boeren!

Op vrijdag 10 juni presenteerde het kabinet de zogenaamde stikstofplannen. Deze plannen en de manier waarop ze zijn gepresenteerd hebben veel onrust veroorzaakt bij onze boeren en bedrijven die werken in en afhankelijk zijn van de agrarische sector. Helaas ging de aandacht in de media vooral uit naar de excessen tijdens de massale protestacties en was er weinig aandacht voor het leed, het verdriet en het gevoel van onrechtvaardigheid die de plannen van het kabinet hebben veroorzaakt.

De CDA-fractie heeft daarom het initiatief genomen om een voorstel in te dienen om de grote zorgen die leven binnen de agrarische sector te onderkennen en daar passend op te reageren en het gesprek aan te gaan met alle betrokkenen om perspectief te bieden en tot gedragen oplossingen te komen.

Voorafgaand aan de raadsvergadering heeft de burgemeester, samen met onze fractievoorzitter Egbert Knorren en Gert Stam, een delegatie van de massaal toegestroomde boeren gesproken. Zo konden zij toch hun verhaal doen, omdat dit tijdens de raadsvergadering niet mogelijk was. Vervolgens heeft de gemeenteraad stevig gedebatteerd over de motie van het CDA, die mede werd ingediend door de VVD en de PvdA. De fracties van Sterk Meppel, SP en D66 waren aanvankelijk tegen, maar na een tekstuele aanpassing konden zij het voorstel ook steunen en is de motie unaniem door de gemeenteraad aangenomen. Daarmee hebben wij onze boeren een hart onder de riem kunnen steken en laten weten dat de gemeenteraad oog heeft voor de problemen en zorgen waar zij mee geconfronteerd zijn. Burgemeester en Wethouders zullen binnen 2 weken Gedeputeerde Staten van Drenthe, de minister van Natuur en Stikstof, het ministerie van Landebouw en de Tweede Kamer actief informeren over het standpunt van de gemeenteraad in Meppel.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.