31 januari 2019

Motie Stimuleringsfonds Duurzame initiatieven

Een CO2-neutraal en circulair Meppel komt er niet vanzelf. Maar het is ook niet iets wat de gemeente even gaat regelen. Willen we onze doelen halen in 2040 dan moeten we met z’n allen aan de bak. Gemeente, bedrijven, instellingen en inwoners moeten samen deze kar gaan trekken.

Vorige week is het tijdens de raadscommissie door velen gezegd: "We moeten zorgen voor draagvlak en als er initiatieven zijn dan moeten we die aanwakkeren". Goede ideeën moeten we niet overnemen als gemeente, maar de ruimte geven en stimuleren. Initiatieven “van onder op” kunnen bijdragen aan bewustwording en draagvlak voor noodzakelijke verandering. Stimuleren kan door initiatieven aandacht te geven, publiciteit te generen en aan te moedigen. Maar, voor niets gaat de zon op. Ook kleinschalige initiatieven brengen kosten met zich mee, zoals kosten verbonden aan het oprichten van een energiecoöperatie, het aanschaffen van een apparaat voor warmtescans, voorlichtingsmateriaal of een idee om materialen her te gebruiken.

De CDA-fractie wil graag dat we als gemeente een stimuleringsfonds oprichten voor kleinschalige initiatieven op het gebied van energietransitie, duurzaamheid en circulariteit. Dit idee is ook door mevrouw Visscher van Sterk Meppel benoemd tijdens de commissievergadering van vorige week. De aanwezigheid van een fonds kan mensen die ideeën hebben, aanmoedigen om “van start te gaan”. Er gebeurt al veel in Meppel rondom de energietransitie, zoals de oprichting van energiecoöperaties als Nijeveen Energie Neutraal. Een stimuleringsfonds kan de ontplooiing van dit soort particuliere initiatieven stimuleren, versterken en versnellen. Op deze manier hoeven we niet te wachten op een routekaart, maar kunnen we nu al aan de slag met de energietransitie. Voor alle duidelijkheid, het gaat hier om een fonds voor het aanjagen van kleinschalige initiatieven. Het is niet de bedoeling om een fonds voor grote investeringen op te richten.

Maar waar halen we het geld vandaan? Gezien de financiële positie van Meppel op dit moment kunnen we niet zomaar geld extra uitgeven en moeten we zoeken of we ruimte kunnen vinden binnen de bestaande budgetten. We wilden niet zomaar een idee lanceren zonder het te hebben over de dekking. We hebben daarom vooraf met de wethouder overlegd. Er is geld opgenomen in de begroting voor duurzaamheid en de wethouder heeft aangegeven: “als de raad dit wil, ga ik mijn best doen om te kijken of ik ruimte kan vinden binnen de bestaande budgetten”.

Daarom heeft de CDA-fractie een motie ingediend die het College oproept om uiterlijk 1 mei 2019 de raad te informeren over de mogelijkheden voor het opzetten van een stimuleringsfonds voor initiatieven op het gebied van energietransitie, duurzaamheid en circulariteit, waarbij de dekking gevonden wordt binnen de bestaande budgetten voor het programma duurzaamheid.

Deze motie is door een meerderheid van de gemeenteraad aangenomen!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.