13 april 2008

Nieuwveense Landen: college toont ambitie!

( tekst commissiebehandeling)

De miljoenendroom is voorbij, het wordt vanaf nu niet verdienen maar wel investeren en met goed beleid nog iets overhouden. De zorg naar andere projecten en de financiering is dan ook bij de CDA fractie meer dan aanwezig. (Zeker rondom Ezinge hebben wij nog de nodige vraagtekens.)

Ruimtelijk
Het wordt een andere wijk dan we in eerste instantie met elkaar hebben gewild. Niet dat dit erg is. Maar wees waakzaam. Het bouwprogramma is minder geïntegreerd en door de opdeling in milieu's krijg je in het klein een sociale deling in de wijk. Goedkoop en duur, huur en koop krijgen meer hun eigen “plek”.

Het wordt een andere wijk omdat niet het landschap de vorm en de inrichting bepaalt maar dat nu de wijk nog wel een aantal elementen uit dat landschap waarborgt, maar consequente inrichting in stroken is weg. Er is minder groen in de wijk maar des te meer er om heen. Water en landbouw zijn minder manifest aanwezig, het aantal functies rondom water is teruggebracht en er wordt minder duidelijk gewag gemaakt van de handhaving van agrarische ondernemingen. Het verkeersprobleem lijkt nog niet geregeld. Niet alleen de krantenberichten over de verkeerssituatie bij de watertoren opgelost maar ook het aangekondigde “nadere onderzoek rondom de watertoren” stelt mijn fractie niet gerust.

Financieel
We kunnen niet vanavond met cijfers goochelen, dat doen we ook niet,. Wel kunnen we zonder de vertrouwelijkheid van de stukken geweld aan te doen een aantal dilemma’s schetsen . Er wordt gerekend met 150 woningen per jaar. Hoe verhoudt zich dat tot inbreidingsprojecten in de binnenstad en is het niet geoorloofd iets “meer te doen” op Nieuwveense Landen. Ten tweede is er de kans dat de grond van betrokken partijen wordt ingebracht in een vorm van een grondbank. Ziet het college daar kansen toe en zo ja is daar rekening mee gehouden in de grondexploitatie en wat gebeurt er als niet alle partijen daar in mee willen. Ten derde wil het CDA van het college weten wat de provincie nou echt doet. Op welke punten trekt de provincie de portemonnee mbt de verkeersproblematiek én de aanleg van de nodige kunstwerken

Inspraak

En dan bijzonder, er is veel te zeggen geweest op het Ontwerpfestival maar als we de “dure” Engelse stedebouwkundigen even nu niet opnieuw in de discussie gooien maar als even teruggaan wat Meppeler burgers daar hebben gezegd over de wijk die zij wilden.
Dan is voor onze fractie een constatering dat dit college met dit plan aardig dicht bij het wensbeeld van toen is uitgekomen. En dat is ook wel logisch. Het eerste plan hebben we gemaakt met organisaties en instellingen en pas op het laatst met burgers en bewoners. Zij hebben zich als consument, als markt mogen opstellen in het Ontwerpfestival. Niet raar dat een plan gemaakt vanuit de visie “wat de markt vraagt” parallel loopt met vele suggesties van burgers. Het wordt daarmee een ander wijk dan we hebben gewild maar door beter aan te sluiten bij demografische ontwikkelingen en nieuwe inzichten op inrichting van wijken in leefmilieu's . Een wijk met een hoge toegevoegde waarde voor het profiel van Meppel.Henk ten Hulscher [email protected] (0522-244238)

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.