17 december 2020

Programma Duurzaamheid

Standpunt: Voorkomen dat de gemeentelijke organisatie op het gebied van duurzaamheid de vertragende factor wordt.

Het Programma Duurzaamheid is een integraal programma om de (lange termijn) duurzaamheidsdoelstellingen te realiseren en is gebaseerd op zes pijlers:

  1. energietransitie,
  2. klimaatadaptatie,
  3. grondstoffeninzameling,
  4. circulaire economie,
  5. gezond leefmilieu en
  6. biodiversiteit en natuur.

We hebben als raad lang op het programma duurzaamheid moeten wachten en, gezien deze lange periode, waren onze verwachtingen hoog gespannen. De titel van het programma is “van denken naar doen”. De CDA-fractie vindt echter dat dit document deze titel onvoldoende waar maakt.

Het programma duurzaamheid geeft een goed beeld van doelstellingen op het gebied van duurzaamheid en brengt samenhang in wat er nog moet gebeuren om deze doelstellingen te bereiken. Veel, te veel wat ons betreft, uit het programma moeten nog worden uitgewerkt, dan wel opgestart, dan wel geïnitieerd, dan wel verkend. Het programma is in deze vorm vooral van belang voor de gemeentelijke organisatie zelf en biedt nog weinig houvast voor inwoners en bedrijven die met duurzaamheid aan de slag willen.

Er kan op twee manieren tegen het maken van beleid aan worden gekeken:

  1. “doen we de dingen goed” of
  2. “doen we de goede dingen”.

De wethouder gaf vorige week aan dat er hard is gewerkt. Daar twijfelen wij niet aan. We krijgen echter wel de indruk dat de nadruk vooral ligt op “de dingen goed te doen” en dat te weinig de vraag wordt gesteld of we ook “de goede dingen doen”.

Beleid mag van ons beknopter en praktischer zijn als we kijken naar de vraag of we goed beleid maken. Het belangrijkst vinden we echter dat we “de goede dingen moeten doen”. Wat de CDA-fractie betreft richten we ons bij de verdere uitwerking van het programma duurzaamheid maximaal op beleid en activiteiten die rechtstreeks van belang zijn voor activiteiten en de mogelijkheden voor inwoners en bedrijven. Activiteiten en initiatieven van inwoners en bedrijven zijn van groot belang voor het halen van de doelstellingen op het gebied van duurzaamheid. Initiatieven en enthousiasme kunnen echter eindigen in teleurstelling als er te lang gewacht moet worden op “de gemeente”.

Daarom wil de CDA-fractie focus. Focus om te voorkomen dat de gemeente de “vertragende factor” wordt. Focus op beleid en activiteiten waar inwoners en bedrijven mee aan de gang kunnen gaan. De CDA-fractie heeft daarom de motie “Prioriteit duurzaamheidsinspanningen bij inwoners en bedrijven” ingediend. Deze motie is door de raad aangenomen. Dus wel blijven nadenken, maar vooral de goede dingen gaan doen!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.