19 december 2019

Veranderend samenspel

De CDA-fractie wil graag experimenteren met de instrumenten voor het meer betrekken van de inwoners van Meppel bij de onderwerpen die hen aan het hart gaan. De samenleving verandert. De lokale politiek moet ook mee veranderen, zonder daarbij de democratische rol en verantwoordelijkheid uit het oog te verliezen.

Wij vinden het daarbij wel heel belangrijk dat wij dat als gemeenteraad gezamenlijk doen. Dat betekent dat we niet met onze politieke 'kleuren' de contacten leggen, maar als gemeetneraad. Natuurlijk moet de mogelijkheid er blijven om je als politiek partij te onderscheiden, maar dat kan elke fractie zelf invullen.  Iedere raadsfractie moet wel mee (kunnen) doen. En daarbij houden wij natuurlijk rekening met het verschil tussen grote en kleine fracties. 

Het zal een kwestie zijn van dingen uitproberen om aan de hand daarvan te ontdekken wat werkt, hoe we als gemeenteraad de samenleving beter kunnen betrekken en hoe we andersom beter kunnen inspelen op de initiatieven die opkomen uit de samenleving. Dat vraagt om een open vizier en een flexibele houding in de uitvoering, maar ook om de bereidheid om vervolgens samen te constateren of instrumenten werken en naar aanleiding daarvan verder te experimenteren. We hebben er vertrouwen in dat we op die manier met de hele raad gezamenlijk stappen kunnen zetten om met name onze volksvertegenwoordigende rol beter te kunnen vervullen in een veranderende samenleving.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.