01 oktober 2020

Vestiging voorkeursrecht gebied Noord IV

Het zal je maar gebeuren! Na een voorjaar, waarin wij met z’n allen in een crisis zijn beland, die zijn gelijke niet kent, gloort er weer enig perspectief. En dan valt er een brief van de gemeente Meppel op je deurmat. Er wordt een voorkeursrecht op jouw bezit gelegd, of op de grond en gebouwen waar je woont en werkt en die je daarvoor in gebruik hebt. Weg perspectief! Je klimt in de pen, je belt en doet je beklag, maar jouw reactie wordt niet ontvankelijk verklaard of is te laat ingeleverd.

Tijdens de raadsvergadering van 1 oktober 2020 werd de raad voorgesteld om het collegebesluit om een voorkeursrecht (recht van 1e koop gedurende 3 jaren) te vestigen op het gebied Noord IV (het gebied ten noord-oosten van de A32; Nijentap). De CDA-fractie begrijpt heel goed dat dit proces, ook al moest dat volgens een strakke planning, een bres heeft geslagen in het vertrouwen dat de mensen in dat gebied hadden in het bestuur van de gemeente Meppel. En het gaat veel tijd en energie kosten om dat te herstellen. Als dat al lukt, want welk perspectief heeft de gemeente Meppel hen te bieden? We kunnen, we moeten dat goedmaken in het vervolgtraject.

De motie van de CU bood daarvoor goede aangrijpingspunten, maar de CDA-fractie vindt dat deze motie niet nodig is. Door de plan- of visievorming in de geest van de Omgevingswet op tepakken, net zoals bij Noordpoort, zijn er voldoende waarborgen dat alle betrokkenen en belanghebbenden hun inbreng kunnen geven. Tot zover het proces.

De gemeenteraad moet bij dit voorstel het algemeen belang afwegen tegen de verschillende individuele belangen. De CDA-fractie heeft geworsteld met de vraag of het nodig is om het voorkeursrecht op een dergelijk groot gebied te vestigen, waardoor inwoners mogelijk onnodig met de beperkingen van dat voorkeursrecht geconfronteerd worden. De beantwoording van de technische vragen die wij daarover hebben gesteld, hebben ons enigszins gerust gesteld.
De CDA-fractie ziet het algemeen belang van dit besluit, wil de gemeente Meppel de komende decennia voldoende uitbreidingsmogelijkheden veiligstellen om de, soms verplichte, ambities waar te kunnen maken. Voorwaarde voor ons is de bevestiging van het college dat zij alles in het werk zal stellen om de planvorming voor dit gebied samen met de in- en omwonenden en belanghebbenden op een constructieve wijze vorm te geven en het voorkeursrecht niet langer, en op niet meer percelen, te vestigen dan nodig blijkt.
Die bevestiging hebben wij gekregen en daarom hebben wij voor dit voorstel gestemd.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.