Verkehrsschild - 350 Fugngerberweg
28 november 2019

Zebrapad kruising Grote Oever-Kruisstraat-Eendrachtstraat

Op verzoek van de gemeenteraad heeft het college een studie uitgevoerd naar mogelijke varianten voor de aanleg van een zebrapad op het kruispunt Molenstraat-Grote Oever-Kruisstraat-Eendrachtstraat. Daarmee heeft het college een amendement op het GVVP uitgevoerd.

De CDA-fractie heeft in oktober 2018 voor dit amendement gestemd, nadat wij in juni 2017 tegen een amendement hadden gestemd om dit zebrapad aan te leggen. Wij hebben het nog een nagezocht: de CDA-fractie heeft in 2018 voor het amendement gestemd om een studie uit te voeren in plaats van aanleggen, en heeft daarbij een stemverklaring afgegeven. Die stemverklaring luidde dat de CDA-fractie vóór zou stemmen als er onderzoek gedaan zou worden naar een variant op het kruispunt en een variant nabij het kruispunt. Het huidige voorstel, 2 varianten op dezelfde plaats, voldoet daarom (meer) niet aan onze voorwaarde om in te stemmen.

Tijdens de bespreking in de commissie was de CDA-fractie al kritisch op het verlaten van de shared space-gedachte en de, naar onze mening, suboptimale oplossing. Daarbij komt:
1. het argument van de portefeuillehouder in oktober 2018 ten aanzien van het uitgangspunt om ‘werk met werk te maken’, wat nu niet of deels plaats vindt, 
2. de huidige onderhoudstoestand die voldoende is en daardoor sprake is van  kapitaalsvernietiging (het is nog niet nodig om dit aan te pakken).
Tenslotte wordt in het raadsvoorstel ook nog gemeld dat bij de keuze voor variant B de snelheid toe zou kunnen nemen.

Dat alles bij elkaar opgeteld maakt dat de CDA-fractie niet heeft ingestemd met dit voorstel, hoe zeer wij ook begrip hebben voor de mensen die moeite hebben met het oversteken van dit kruispunt.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.