13 januari 2021

Dag 2020 en welkom 2021

Dit is weer de eerste nieuwsbrief. Van een nieuw jaar. We hebben 2 weken kunnen genieten van politieke rust, van een tijd met het gezin. Ik heb deze afgelopen weken beleefd als gezellig met het eigen gezin. Ook als een gemis van verdere familie en vrienden. Traditioneel sluiten wij het jaar altijd af met het eten van oliebollen en met het drinken van een drankje. Dat kon nu niet. Heel vreemd allemaal. We hebben alternatieven gezocht en gevonden.
Nu begint het politieke werk weer. Als ik kijk naar onze agenda van de commissie Zorg en Welzijn sluit de titel van deze nieuwsbrief daar ook prima op aan.

Er zijn een aantal evaluaties. Over het algemeen kan je zeggen dat de gemeente en haar partners veel werk hebben verzet. Natuurlijk was er hinder van Corona, maar dat is overal.
Ook wordt er weer gewerkt aan nieuw beleid. Zo staat het nieuwe Cultuurbeleid op de agenda en ook is er een verordening gemaakt i.v.m. nieuwe wetgeving rondom schuldhulpverlening. Zo komt de gemeente nog eerder in contact met mensen die het financieel niet gemakkelijk hebben.

Ook wordt er hard gewerkt aan het onderwerp ‘kwetsbare jongeren’. De gemeente heeft een beleidsmedewerker aangesteld in 2019 en zij is met een aantal dingen bezig. Ik zal enkele kort beschrijven.

Kansrijke Start
Hier wordt gestimuleerd dat partijen rondom de eerste 1000 dagen van een kind de handen in één slaan om het kind een kansrijke start te bieden. De eerste 1000 dagen zijn namelijk in grote mate bepalend voor de toekomst van een kind.

Meer afstemming tussen onderwijs, zorg en gemeente
Met meer onderlinge afstemming zijn kwetsbare kinderen eerder in beeld. En op deze wijze kan er sneller een beter plan gemaakt worden om de kinderen en de gezinnen te helpen.

Gegevensuitwisseling binnen het sociaal domein
Als er problemen zijn binnen een gezin dan is het zo dat die problemen heel vaak te maken hebben met de verschillende onderwerpen in het sociaal domein (Participatie, WMO en Jeugd). Door goed de gegevens uit te wisselen kan hierin ook sneller en een beter plan gemaakt worden om de problemen beet te pakken en op te lossen. Natuurlijk wordt er rekening gehouden met de Privacywetgeving.

Pilot Jongerenperspectiefplan
Met dit plan/deze pilot geeft de gemeente 5 jongeren met een uitkering en met schulden tot maximaal € 5000,= de kans zich volledig te focussen op onderwijs en/of arbeid. Dat doet zij door de schuld(en) in 1 keer af te lossen. Jongeren hebben dan niet meer te maken met vaak meerdere schuldeisers, onrealistische betalingsregelingen en deurwaarders. De schuld wordt omgezet in een lening aan de gemeente. Op deze manier ontstaat overzicht en rust. Ook krijgen de jongeren ondersteuning op verschillende vlakken.
Het CDA heeft een tijd geleden een gesprek hierover gehad met de beleidsmedewerker en wij zijn erg enthousiast hierover. We kijken uit naar de evaluatie.

Heeft u dat nou ook? Dat je denkt….wat gebeurd er eigenlijk veel waar wij geen weet van hebben? Ik soms wel. En dan kijk ik met bewondering naar wat er eigenlijk allemaal gedaan worden om ons welzijn optimaal te laten zijn.

Met een groet vanuit het hart, Karin Kappen

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.