09 maart 2022

Energie van eigen bodem

Zeer recent is de Energiecorporatie (EC) Duurzaam Beilen opgericht en heeft zich aangesloten bij Energie VanOns. Energie VanOns neemt lokaal opgewekte, groene energie af van coöperaties in Groningen, Friesland en Drenthe, en levert deze stroom aan klanten in deze drie noordelijke provincies. Hierdoor blijven de opbrengsten van zonneparken in de regio beschikbaar voor onze inwoners. Men levert lokaal opgewekte duurzame energie en stelt de gehele winst beschikbaar voor duurzame activiteiten van de energie-initiatieven. Afgelopen weekend was het CDA Midden-Drenthe op werkbezoek.

Met twee andere energiecorporaties neemt EC Duurzaam Beilen deel in het drijvend zonnepark De Mussels. Dit park is aangelegd door Groenleven, een projectontwikkelaar die met behulp van subsidies het park gerealiseerd heeft. Het is de ambitie van de EC om zelf van dit soort initiatieven te ontwikkelen. Zodat een grotere financiële opbrengst terug kan vloeien in projecten voor inwoners in de gemeente Midden-Drenthe. Hiermee krijgt het initiatief een aanjaagfunctie voor andere duurzame ontwikkelingen in de gemeente. Dat kunnen culturele projecten zijn bijvoorbeeld, maar ook nieuwe duurzame projecten.

Zelf ontwikkelen is natuurlijk geen dagelijkse kost voor de vrijwilligers van EC Duurzaam Beilen. Hier speelt nogal een verantwoordelijkheid voor het bestuur van de EC. Het CDA Midden-Drenthe heeft onlangs ook in de gemeenteraad gepleit voor een betere ondersteuning van vrijwilligers (algemeen) en specifiek die van EC besturen. Er is in dit geval sprake van grote investeringen en langjarige verplichtingen.

Wat nu de ontwikkeling van duurzame initiatieven tegenwerkt, is de prijsontwikkeling van allerlei bouwmaterialen, met toenemende bouwkosten tot gevolg. Bij gelijkblijvende (niet indexerende) subsidies verslechtert het rendement op een ontwikkeling. Plannen komen hierdoor veel later of niet van start. Dat speelt EC Duurzaam Beilen nu parten, omdat ze nog geen financiële buffer hebben kunnen opbouwen. Immers de EC is net opgericht. Daarom is EC Duurzaam Beilen ook naarstig op zoek naar nieuwe leden om het draagvlak in de samenleving te vergroten. Hierbij wil de EC ook een beroep op de gemeente Midden-Drente doen. Er is nu geen budget voor een marketingcampagne om het initiatief De Mussels onder de aandacht te brengen. Tot op hebben de bestuursleden eigen geld voor de opstart van de EC ingebracht. Het CDA Midden-Drenthe ondersteunt de oproep van de energiecoöperatie aan de gemeente.

Momenteel verbruikt de gemeente grijze stroom, opgewekt via energiecentrales. Met notabene haar eigen zonnepark Leemdijk in Smilde en het initiatief aan de Mussels, zou de gemeente groene stappen kunnen maken door eigen opgewekte energie in te kopen. Projectopbrengsten van zonnepark Leemdijk worden door de gemeente ook weer ingezet in de samenleving, ook worden hiermee initiatieven als Duurzaam Beilen mee ondersteunt.

De EC roept de inwoners van Midden-Drenthe op om, bij een noodzakelijke overstap van energieleverancier, de lokale energieleverancier via Energie VanOns mee te nemen in het keuzeproces. Prijstechnisch zal er niet veel verschil met andere aanbieders zijn, maar het is wel groene energie – opgewekt in de eigen regio. Hiermee wordt de afhankelijkheid van andere energiebronnen van elders verkleint, zoals gas uit Rusland.

Als lid van de EC Duurzaam Beilen worden allerlei services aangeboden: bijv. korting op aanschaf van zonnepanelen of kennis over isoleren. Mensen met een laag besteedbaar inkomen worden door energiecoaches geholpen en krijgen financieel advies over duurzame maatregelen die zij kunnen doen. Er zijn bijvoorbeeld al energiebespaarleningen met hele lage rentes. Met een deel van de opbrengst van de duurzame maatregel zoals bijvoorbeeld zonnepanelen, kan de rente worden terugbetaald.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.