08 juli 2019

Het is bijna vakantie

De vakantie begint vaak met plannen maken. Plannen voor de korte termijn. Waar gaan we heen? Wat gaan we doen?
En ook zijn er plannen voor de wat langere termijn. Wat gaan we daarna doen? 
Dat laatste geldt ook voor de politiek. De laatste raadsvergadering staat altijd in het teken van de perspectiefnota. Een nota waarmee het college rekening gaat houden bij het maken van de begroting. 
In deze nieuwsflits kunt u onze bijdrage voor de perspectiefnota 2020 lezen. 
Maar eerst wil ik u namens de hele fractie een hele fijne zomerperiode wensen. 

Bijdrage CDA voor 2020

“Waar moet ik heen?” vroeg Alice in wonderland. 
“Waar wil je naar toe?” zei de kat. 
“Dat weet ik niet”, zei Alice. 
“Dan maakt het ook niet uit welke kant je opgaat”, antwoordde de kat. 

Wanneer je een beschouwing geeft, dan moet je weten waar je heen wil. Anders maakt het niet uit wat je doet. 
De weg die het CDA op wil, is een weg waarbij de mensen centraal staan, waar er ruimte is voor iedereen, zorg is voor elkaar, waar iedereen mee kan doen en dit in een duurzame wereld met een duurzame economie. Vanuit dit perspectief gaan we in op deze nota.
Een financieel duurzame gemeente gaat efficiënt om met het geld. Helaas valt de meicirculaire niet goed uit voor onze gemeente. Wij denken dan ook dat het goed is, om niet alle vrije bestedingsruimte in te vullen. Ook om tegenvallers in het sociale domein op te kunnen vangen, zodat we zorg kunnen houden voor elkaar. 
Wat betreft de bestedingswensen, daar kunnen wij mee instemmen. Wij hebben wel een aantal opmerkingen: 
De Esweg is op korte termijn aan onderhoud toe. De toestand van de voet- en fietspaden is gewoon belabberd. Wij hebben hier eerder via een motie aandacht voor gevraagd. Het CDA vindt dat we nu moeten kijken of er subsidies zijn, zodat dit plan naar voren gehaald kan worden. 
De aanpak van de duurzaamheidsvisie spreekt ons aan als het gaat om het betrekken van inwoners en stakeholders. Er is veel input opgehaald. We moeten nu snel verder anders gaat dat ten koste van het draagvlak. Het CDA wil het tempo erin houden. 
Het herinneringscentrum Kamp Westerbork heeft gevraagd om extra geld voor een uitbreiding. Het CDA wil snel duidelijkheid van de gemeente over deze uitbreiding, zodat we verder kunnen met dit plan. Daarnaast vraagt het CDA om een goede onderbouwing van zowel de subsidie als het extra geld. 

De nieuwe vormen van communicatie juichen wij toe. Goede communicatie blijft een punt van aandacht. Evenals een goede website waarop je alles gemakkelijk vinden kan. Het CDA raadt het college aan om kritisch te kijken naar de samenstelling van de klankbordgroep.

MOEK en DOEK worden nu structureel opgenomen in de begroting. Dat vinden wij een goed plan, want er komen elke keer mooie initiatieven uit voort. Wij denken dat het goed is om te onderzoeken of het mogelijk is om It’s Up2you aan deze cyclus toe te voegen. Wij dienen hiervoor een motie in.
WMO en jeugdzorg hebben voor het CDA een hoge prioriteit. Wij kijken uit naar de presentaties van de nieuwe beleidsnota’s. 

Naast de voorgestelde plannen hebben wij nog wat extra wensen:
Het valt ons op dat de vrijwilligers bijna niet genoemd worden in de nota. Dat doet geen recht aan het vele werk dat de vrijwilligers doen voor onze samenleving. Ook zijn er nog wel een aantal verbeterpunten op gebied van vrijwilligerswerk. Daarom dienen wij gezamenlijk met alle raadsfracties een motie in om het vrijwilligerswerk te ondersteunen. 
Tijdens een informatieve bijeenkomst georganiseerd door het CDA bleek, dat er nog steeds onvoldoende passende woningen zijn voor senioren en starters. Veel mensen schrijven zich pas in als men een woning wil huren. En dan moet men lang wachten. Het CDA zou het mooi vinden dat de gemeente i.s.m. de woningcorporaties een goede voorlichting geeft over de noodzaak van op tijd inschrijven. 

Ook valt het op dat starterwoningen soms met veel winst doorverkocht worden. Hierdoor is de woning voor starters vaak niet meer bereikbaar. Wij dienen een motie in om te onderzoeken hoe we starterswoningen kunnen behouden voor starters. 
Er is veel aandacht voor de fietspaden. Dat is goed. Kijk hierbij ook nog eens naar de mogelijkheid van renovatie van het fietspad tussen het Oosteinde en de Schone Gelegenheidsweg in Westerbork. 
Tijdens het jeugddebat werd aandacht gevraagd voor te donkere fietspaden. Dit geeft een gevoel van onveiligheid. Hier liggen nog wel verbeterpunten. Het lijkt ons goed wanneer het college met de jeugd gaat inventariseren waar de knelpunten liggen en dit dan opneemt in het onderhoudsplan.

Het laatste RKC-rapport is nog niet bespreken. Het CDA stelt voor dit z.s.m. te bespreken in een commissie. 
De eikenprocessierups wordt een ware plaag. Wij vragen extra aandacht voor de bestrijding hiervan.
Nog een paar aandachtspunten die volgens het CDA snel opgepakt moeten worden:
- De overvolle carpoolplaatsen bij de N381 en het NS-station.
- Verduurzaming van gebouwen en sportaccommodaties
- Vervallen panden
- herijking van enkele dorpsvisies als de dorpen dat willen.

Tenslotte:
Waar wil je heen? 
Om die vraag te kunnen beantwoorden en om een duurzame gemeente te zijn, moeten wij ook snel verder met een visie voor de komende jaren. Een visie die recht doet aan de prognoses. En tegelijkertijd uitdagend is om een mooie gemeente te zijn, waarbij het welzijn van de mensen centraal staat.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.