31 januari 2019

Het nut om lid te zijn van een landelijke partij

Regelmatig komt u berichten tegen over capaciteitsgebrek op het stroomnet. Dit heeft grote gevolgen voor bedrijven in onze gemeente. Deze bedrijven hebben alle vergunningen rond om zonnepanelen op hun daken te leggen, en ook hebben ze  de  toezegging voor SDE subsidie binnen. Voorwaarde om die subsidie daadwerkelijk te krijgen is dat men binnen 18 maanden begint met het aanbrengen van de panelen en binnen drie jaar stroom levert aan het net. Maar nu komt het, Enexis als netwerkbeheerder kan niet aansluiten op het netwerk, daar de capaciteit van het netwerk onvoldoende is. Het kan nog wel vijf jaar duren voor dat het probleem is opgelost. Maar de termijnen voor de subsidie zijn hard. Na drie jaar niet geleverd, dan vervalt de subsidie. En hier gaat uiteindelijk de minister over.

De CDA fractie van Midden-Drenthe heeft hier over contact gezocht met Agnes Mulder, woordvoerder energietransities  van de CDA fractie in de tweede kamer. Uit dit overleg zijn de onderstaande vragen voor de minister uitgekomen. 
1. Bent u bekend met het bericht ‘Gebrek aan stroomkabels belemmert omslag naar groene energie’? (*)

2. Kunt u aangeven welke gevolgen het gebrek aan netcapaciteit in Drenthe, Groningen en Overijssel heeft
voor projecten die een SDE+ toegekend hebben gekregen maar nu niet op het net aangesloten kunnen worden?

3. Welke termijnen vanuit de SDE+-regeling zijn er verbonden aan de realisatie van een zonne-energieproject?

4. Bent u bereid om de termijn op te schorten waarop projecten die SDE+ subsidie is toegekend moeten leveren op het elektriciteitsnet voor projecten die niet kunnen leveren op het net door een tekort aan capaciteit gezien dat buiten hun macht ligt en gezien deze omstandigheid pas ver na het aanvragen van de subsidie bekend is geworden? Zo nee, waarom niet?

5. Welke andere mogelijkheden ziet u om iets voor deze projecten te doen?
Vooral de vierde vraag is belangrijk, of de minister de voorwaarden wil aan passen, nu een aanvrager buiten zijn schuld om niet aan de gestelde termijnen kan voldoen. Wij als CDA fracties wachten het antwoord van de minister met grote belangstelling af.

Zo ziet u maar weer dan het wel degelijk nut heeft om op een landelijke partij te stemmen, en er lid van te zijn,  de lijntjes zijn kort.

Marinus Louissen
Fractie voorzitter CDA Midden-Drenthe

 (*) Financieel Dagblad, 11 januari 2019. Beschikbaar op: https://fd.nl/economie-politiek/1284987/gebrek-aan-stroomkabels-belemmert-omslag-naar-groene-energie.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.