08 december 2020

Hoe warm wil jij er bij zitten?

Één van de taken van een raadslid is, vind ik, naast die van controlerende en kaderstellende taak, ook de informerende taak. Namelijk het verschaffen van informatie over zaken die u aangaan, die van grote invloed op u kunnen zijn. In dit geval wil ik u informeren over het doel van de gemeente om alle woningen alternatief te laten verwarmen. In de volksmond: “we moeten van het aardgas af”. Sommige wijken al in 2030.

Het CDA Midden-Drenthe heeft het college hierover afgelopen maand vragen gesteld. Het CDA wil weten hoe de gemeente Midden-Drenthe omgaat met deze opgave. Persoonlijk houdt dit onderwerp me ook bezig; in mijn woning ga ik op zoek ga naar warmtelekken. Maar daar kom ik later op terug.

Als gemeenten in Nederland spelen we een belangrijke rol in de opvolging van de internationale klimaatafspraken (Parijs, 2015). Op gemeentelijk niveau via de transitievisie Warmte. In die visie, die de gemeente in 2021 moet gaan opstellen en vaststellen, maakt de gemeente plannen hoe en wanneer woonwijken in Midden-Drenthe van het aardgas af gaan. Hierin komt dus naar voren hoe onze inwoners overgaan van aardgas naar andere duurzame manieren van verwarmen en koken.

Dat is nogal een opgave. Ga maar na, al die woningen die sinds ca. 1950 op aardgas zijn aangesloten moeten nu op een alternatieve manier verwarmd worden. Gelukkig zijn er meerdere technieken die ons dat kunnen bieden. Maar voor het CDA telt eigenlijk maar één ding. De plannen voor de omzetting van aardgas naar een alternatieve warmtebron moeten gedragen zijn. Participatie is hier van het grootste belang. Een gedragen alternatieve warmtebron is een techniek die voor iedereen betaalbaar en beschikbaar is. De financiering om van het aardgas af te komen is een heikel punt. Komend jaar bij de vorming van de transitievisie Warmte zullen we dat zeker bespreken. Ik roep u op om op dit onderwerp het komend jaar ons flink te voeden met uw wensen en ideeën. 

Ik kom nog even terug op mijn eigen woning. Ik heb deze week contact gelegd met het Drents Energieloket. Als één van de weinige provincies hebben we zo’n loket, waar u alle vragen over het verduurzamen van uw woning kwijt kunt. Ze zijn er ook voor u!

Ik wil mijn woning onderzocht hebben op warmtelekken en het Drents Energieloket heeft me geholpen om dat op te pakken. Want nu met het korter en killer worden van de dagen, mis ik comfort van lekkere warmte. Ik laat een thermoscan maken en volgend jaar komt er misschien een energiecoach over de vloer. Want ik denk maar zo, isoleren is de snelste en beste manier om de energiekosten te beperken.

Robert Brouwer

Raadslid

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.