11 juli 2020

Hoe worden de wegen onderhouden in Midden-Drenthe?

Als er een onderwerp op verjaardagen wordt besproken dan is het wel het onderhoud van wegen, bermen, bruggen en fietspaden in Midden-Drenthe. Als gemeente beschikken wij over ruim 850 kilometer aan wegen en 1700 kilometer aan bermen (aan beide zijden van de weg).

Voor 2017 werd het onderhoud niet volgens een bepaalde methodiek uitgevoerd. Er was een bedrag beschikbaar en op dat moment ging men kijken waar onderhoud nodig was. Deze manier van onderhoud was een doorn in het oog van de CDA-fractie. Wij hebben er jaren op gehamerd dat dit structureel geregeld moest worden. Eind 2017 was het eindelijk zo ver dat er bepaald werd dat de wegen op B niveau en de  fietspaden op A niveau onderhouden zouden worden. Ook werden er in dit plan de bruggen mee genomen voor onderhoud. Tevens zouden een aantal bermen verhard worden en ook parkeerhavens worden aan gelegd. Er werd toen globaal berekend hoeveel geld er nodig zou zijn voor het onderhoud de komende 10 jaar, namelijk 14 miljoen euro.

We zijn nu in het tweede jaar van dit onderhoudsplan en je kunt al wat resultaten zien doordat er nu structureel onderhoud word gepleegd. Ook kun je de voordelen van passeerhavens in de praktijk beproeven, en zelf zien hoe er nu grote stukken wegdek, bruggen of fietspaden worden onderhouden. Ook een voordeel is dat wij niet voor verrassingen komen te staan zoals in het verleden regelmatig gebeurde. Dan moest er plotseling een brug worden vervangen of een berm gerepareerd. Dit is nu een voorbeeld hoe wij effectief kunnen omgaan met onze financiële middelen, een degelijk financieel beleid zoals het CDA voorstaat.

Eind juni hebben wij de laatste raadvergadering gehad, voordat de raad op reces gaan. Als fractie gaan wij uitrusten van een druk politiek jaar met zijn ups en downs, en hopen begin september weer uitgerust aan het werk te gaan. Namens de CDA fractie wens ik u een heel goede zomer toe.

Marinus Louissen
Fractievoorzitter CDA Midden-Drenthe 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.