09 april 2021

Hoe wordt een vakantiepark vitaal?

In januari jongstleden en ook weer deze week hebben wij als commissie Algemeen Bestuur gesproken over de koersnotitie "Vitale vakantieparken". Wat houdt dat in? Kort gezegd dat de vakantieparken in Midden-Drenthe klaar zijn voor de toekomst.

11 Parken in Midden-Drenthe worden in de notitie genoemd met toekomstmogelijkheden. 7 Parken geven aan te willen transformeren. Bij een eventuele transformatie moet dit een meerwaarde opleveren.

Vaak willen de parken die willen transformeren, dat er een woonbestemming op de woningen in het park komt. Ook zijn op sommige parken sociale problemen, of vinden er zaken plaats die het daglicht niet kunnen verdragen.

Bovengenoemde problematiek geldt niet alleen in Midden-Drenthe, maar in geheel Drenthe. Vandaar dat dit probleem Drenthe-breed wordt aangepakt.

In Midden-Drenthe worden op dit moment twee pilots uitgevoerd op twee parken, om meer inzicht te krijgen in de problematiek. Nu is het zo ver dat er een koersnotitie moet worden vastgesteld hoe we dit als gemeente gaan aanpakken. In januari dit jaar hebben wij als CDA een aantal vragen gesteld aan het college over de koersnotitie. De antwoorden zijn nu terug te vinden voor een groot deel in de raadsstukken. Heel duidelijk is dat er per park een aanspreekpunt is over de problematiek. Ook is het duidelijk dat er maatwerk nodig is voor elk park apart. Ieder park moet zichzelf aanmelden.

Ook financieel zullen er nog wel wat hobbels genomen moeten worden. De parken zullen zelf de kosten moeten ophoesten voor het transformeren. Uit de notitie blijkt wel dat het college haast wil maken met deze problematiek om de parken toekomstbestendig te maken. Hierbij vindt ze het CDA aan haar zijde. Bij de bespreking in de commissievergadering van deze week heeft het CDA nog kritische vragen gesteld over wat het college gaat doen als een park niet mee wil werken. Ook wil het college de woningen waar permanente bewoning wordt toegestaan, steekproefsgewijs controleren. Wij hebben aangegeven dat we vinden dat alle woningen gecontroleerd moeten worden.

 

Marinus Louissen

Fractievoorzitter CDA Midden-Drenthe

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.