24 december 2020

Prettige kerstdagen en een gelukkig 2021!

Deze laatste nieuwsbief van dit jaar wil ik beginnen om iedereen gezegende kerstdagen te wensen. En dat kan best wel wrang klinken nu we midden in een Coronacrisis zitten en de kerst wellicht anders vieren dan we zouden willen. Toch moet de boodschap van kerst blijven klinken, vooral nu. Een boodschap van hoop op een nieuw begin, wat we elk jaar weer mogen beleven. De manier waarop deze boodschap wordt gebracht is er niet een van glitter en glamour maar van eenvoud en bescheidenheid. Niet de groten der aarde kwamen het kind als eerste begroeten maar de eenvoudige herders op het veld. Dat maakt de boodschap van kerst zo toegankelijk voor iedereen. We hoeven niet met grote woorden te komen, maar mogen zijn wie we zijn.

“O kom, o kom, Immanuel” zong men in een gezamenlijk lied van verschillende kerken (zie: https://www.youtube.com/watch?v=-8K1caO2ztg ). Een mooi gebaar van verbinding vind ik dat. Vanuit verschillende achtergronden met allemaal een eigen eigenheid komt men tot een prachtig veelstemmig lied. Ik hoop dat de samenleving en de politiek hier een voorbeeld aan nemen nu de tegenstellingen groter lijken te worden. Wat een kritiek is er richting mensen die keihard werken om de Coronacisis te boven te komen. Daarom wil ik des te meer mijn respect uitspreken voor iedereen die zich daarvoor inzet en met name de werkers in de zorg.

Ook respect voor Hugo de Jong die niet voor zichzelf gekozen heeft maar het landsbelang voor laat gaan. Politiek is een middel en geen doel en politici zijn het gereedschap om dat doel uit te voeren. Hugo heeft met dit besluit laten zien hoe het CDA de politiek ziet. Fijn dat Wopke Hoekstra zijn verantwoordelijkheid heeft genomen en de kar wil trekken. Op het CDA congres wat verzet is naar 8 en 9 januari zal ook het verkiezingsprogramma aan de orde komen. De afdeling Midden-Drenthe heeft nog een aantal voorstellen van wijzigingen (amendementen) gedaan tijdens de algemene ledenvergadering van Drenthe. Op 8 en 9 januari horen we of deze voorstellen ook daadwerkelijk landelijk bekrachtigd worden door het CDA. Hieronder zal ik schematisch de voorstellen weergeven die wij als CDA Midden Drenthe hebben ingebracht en die in Drenthe zijn overgenomen:

Artikel concept-verkiezingsprogramma

Amendement

Toelichting

De milieu-investeringsaftrek en de energie-investeringsaftrek zijn erop gericht om investeringen mogelijk te maken die het klimaat verbeteren. Wij verbeteren deze regelingen door ze aan te passen aan nieuw beschikbare technologieën, vooral om bestaande gebouwen aan te passen. Ook verruimen wij de mogelijkheden voor huishoudens die bij willen dragen aan klimaatverbetering. De fiscale voordelen van elektrische auto’s worden versneld verminderd

Wij verbeteren deze regelingen door ze aan te passen aan nieuw beschikbare technologieën, vooral om bestaande gebouwen en installaties aan te passen.

Aanpassing van installaties leidt ook tot klimaatverbetering.

In het nieuwe kabinet keert de minister voor Volkshuisvesting terug. Deze krijgt een duidelijke regierol, wijst nieuwe bouwlocaties aan en maakt met provincies en regio’s bindende afspraken over de kwantiteit en kwaliteit van het aantal te bouwen woningen. Vastgelopen bouwprojecten worden losgetrokken met een aanwijzing van de nieuwe minister.

In het nieuwe kabinet keert de minister voor Volkshuisvesting terug. Deze krijgt een duidelijke regierol, wijst nieuwe bouwlocaties aan in overleg met provincie en gemeente en maakt met provincies en regio’s bindende afspraken over de kwantiteit en kwaliteit van het aantal te bouwen woningen

Wij vinden het van belang dat gemeentes en provincie hierin zeggenschap krijgen. Het proces kan vergelijkbaar plaats vinden met de regionale energie transitie waarbij er per regio een bod gedaan kan worden op het aantal te bouwen woningen

Voor een gezonde toekomst voor de hele agrarische sector kiezen wij voor een nieuwe aanpak, waarbij de overheid met de sector duidelijke langjarige duurzaamheidsdoelen vastlegt en vervolgens de uitvoering aan de sector zelf over laat om deze doelen te halen.

Toevoegen: Banken en de overheid bieden ondersteuning om financiering mogelijk te maken. Daarnaast moet de overheid zorgen voor een inkomen-risicodekking bij boeren voor deze duurzame investeringen. Een boer kan niet groen doen, als hij rood staat!

De weg naar het behalen van langjarige duurzaamheidsdoelen gaat vaak gepaard met grote investeringen die een lange terugverdientijd kennen. Het terugverdienen van deze investeringen op basis van opbrengsten gelijk aan (wereld)markt prijsniveau is niet altijd haalbaar. De overheid dient financiële compensatie beschikbaar te stellen aan die boeren die wel geïnvesteerd hebben in het behalen van de langjarige duurzaamheidsdoelen, maar de investering niet kunnen terugverdienen uit opbrengsten gelijk aan (wereld)markt prijsniveau.

Met de inzet van innovatie en nieuwe meettechnieken kunnen de doelmaatregelen worden vertaald in een opgave op bedrijfsniveau. Daarmee laten we iedere boer de ruimte voor maatwerk, innovatie en vakmanschap om naar eigen inzicht zijn aandeel te realiseren. De overheid handhaaft op de uitkomst en hoeft zich minder met de bedrijfsvoering op het erf te bemoeien.

Met de inzet van innovatie en nieuwe meettechnieken kunnen de doelmaatregelen worden vertaald in een opgave op bedrijfsniveau. Met behulp van evenwichtsbemesting kunnen voldoende meststoffen worden toegediend. Daarmee laten we iedere boer de ruimte voor maatwerk, innovatie en vakmanschap om naar eigen inzicht zijn aandeel te realiseren. De overheid handhaaft op de uitkomst en hoeft zich minder met de bedrijfsvoering op het erf te bemoeien.

We willen toe naar circulaire landbouw in zowel de akkerbouw als de melkveehouderij met behulp van evenwichtsbemesting: een methode die een melkveehouder en/of akkerbouwer de ruimte biedt om de bodem genoeg meststoffen terug te geven gelijk aan wat er aan meststoffen onttrokken wordt door het oogsten van zijn geteelde gewassen. Op deze manier behoud je een vruchtbare bodem en een gezond bodemleven.

Ook de boeren leveren een bijdrage aan de stikstofreductie. Boeren die vrijwillig stoppen worden hiervoor gecompenseerd. Wij zijn tegen gedwongen onteigening en willen de bestaande budgetten voor uitkoopregelingen ook openstellen voor verduurzaming van de stallen en productiemethoden, als daarmee voor hetzelfde geld betere resultaten kunnen worden geboekt. Wij verruimen de mogelijkheden voor boeren om te participeren in duurzaam landschaps- en natuurbeheer.

Wij zijn tegen gedwongen onteigening en willen de bestaande budgetten voor uitkoopregelingen ook besteden aan het opkopen van emissierechten en niet aan het opkopen van landbouwgrond. Ook willen wij de budgetten openstellen voor verduurzaming van de stallen en productiemethoden, als daarmee voor hetzelfde geld betere resultaten kunnen worden geboekt.

Wij zijn van mening dat een opkoopregeling om stikstofreductie te realiseren enkel moet gelden voor het opkopen van stikstofruimte en niet voor het opkopen van landbouwgronden. Grond blijft zo beschikbaar voor de landbouw terwijl het doel (stikstofreductie) gehaald wordt.

Wij willen dat Nederland een voortrekkersrol vervult in de ontwikkeling van een Europees vluchtelingen- en asielbeleid. Kernpunten zijn een strenge controle van de buitengrenzen, opvang en primaire beoordeling van asielverzoeken aan de buitengrens, herverdeling over de lidstaten en een effectiever terugkeerbeleid voor afgewezen asielzoekers. Lidstaten die geen verantwoordelijkheid nemen voor een gemeenschappelijk asielbeleid worden gekort op Europese subsidies of fondsen.

Kernpunten zijn een strenge controle van de buitengrenzen, een humane opvang die voldoet aan specifieke kwaliteitseisen en primaire beoordeling van asielverzoeken aan de buitengrens, herverdeling over de lidstaten en een effectiever terugkeerbeleid voor afgewezen asielzoekers.

De opvang van vluchtelingen schiet nog wel eens tekort. Vanuit christelijk perspectief hebben we de plicht om te zorgen voor onze naaste en het verlenen van humaan onderdak aan vreemdelingen.

 

Rest mij u/jou goede dagen te wensen en hopelijk gauw tot ziens in 2021.

Ria Beukema

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.