16 oktober 2021

Re-integratie werkt voor iedereen

In de commissie van 12 oktober 2021 stond het vernieuwde re-integratiebeleid op de agenda. Als commissie hebben we hier al eerder met elkaar over van gedachten gewisseld.

Zonder al te veel op de inhoud in te gaan is dit typisch een beleidsstuk dat goed past bij het CDA. Onze kernwaarden zijn: gespreide verantwoordelijkheid, rentmeesterschap, solidariteit en publieke gerechtigheid. Ik licht er een drietal uit.

Gespreide verantwoordelijkheid
‘De overheid geeft mensen en organisaties het vertrouwen om te doen waar ze goed in zijn.
In dit nieuwe beleid worden de mensen (bv. uitkeringsgerechtigden, ondernemers die geen bedrijf meer hebben, statushouders, laaggeletterden, mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking, jongeren) gestimuleerd om zich actief in te zeten voor de maatschappij.
We spreken over een inclusieve samenleving. Of je nou werkt of vrijwilligerswerk doet, je draagt bij aan een samenleving die er toe doet en die we samen mooier maken.

Solidariteit
‘Er moet betrokkenheid zijn tussen generaties en tussen arm en rijk. We leven niet alleen voor onszelf, maar we zijn pas mens door met elkaar te leven. De overheid zorgt voor de basis van sociale zekerheid: voor iedereen is er gezondheidszorg, onderwijs en inkomen. De persoonlijke factor mag daarbij niet uit het oog worden verloren. Het CDA vindt onderlinge verbondenheid tussen mensen belangrijk.’
In het beleid is te lezen dat er veel wordt samengewerkt. Met vrijwilligers, met taalhuizen, met scholen, met ondernemers in de arbeidsmarktregio, met STARK (leerwerkbedrijf van de gemeente), met de arbeidsconsulenten van de gemeente. En niet in de laatste plaats met de inwoners zelf. Zonder een goede samenwerking en oog hebben voor elkaar is het resultaat minder goed.

Publieke gerechtigheid
‘De overheid is er om samenleven mogelijk te maken voor ons allemaal. Een betrouwbare overheid stelt duidelijke grenzen en geeft mensen zekerheid. De overheid is er ook om onrecht te bestrijden, ze moet rechtvaardig zijn. En, de overheid moet zorgen voor mensen die kwetsbaar en afhankelijk zijn.’
Ik kan stellen dat dit zondermeer het geval is in dit beleid. Iedereen wordt gestimuleerd en krijgt een traject aangeboden dat bij hem of haar past. Heb je moeite met lezen of spreken? Dat worden er bv taalstages aangeboden via het taalhuis of STARK.
Voor jongeren wordt er weer wat anders gedaan, zodat zij een goede start kunnen maken in het leven.
Ben je al langer zonder werk? Dan krijg je een traject aangeboden om weer arbeidsritme op te bouwen bij een ‘echte’ werkgever.
Iedereen heeft een talent ergens voor. Samen zorgen we ervoor dat dat benut wordt. Hoe mooi is dat!!

Met deze kernwaarden in het achterhoofd hebben wij destijds tips gegeven voor het beleid. En tot onze grote vreugde zijn deze vrijwiel allemaal overgenomen in dit beleid.
En daarom kunnen wij zeggen: Dit beleid past prima bij ons als CDA.

Nieuwsgierig naar de inhoud?
https://www.middendrenthe.nl/zaakinfo/document/docnr/8860423
Ik wens u veel leesplezier.

Met een warme groet van Karin Kappen, raadslid in Midden-Drenthe

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.