05 maart 2022

Toekomstbestendig ondernemen in Midden-Drenthe

Bedrijven en ondernemers zijn onmisbaar voor Midden-Drenthe. Daarom wil CDA Midden- Drenthe de ondernemers ondersteunen door samen na te denken over toekomstbestendige bedrijven. Op dinsdag 1 maart organiseerde het CDA Midden-Drenthe in zalencentrum Meursinge een informatieavond, speciaal voor de ondernemers in de gemeente Midden-Drenthe. Onder de titel “Groen zijn is het nieuwe normaal” hebben drie inspirerende sprekers de toehoorders meegenomen in circulair en duurzaam ondernemen.

Het CDA Midden-Drenthe vindt het ontzettend belangrijk dat de bedrijven in Midden-Drenthe voor werkgelegenheid en leefbaarheid in de kernen zorgen. Robert Brouwer: “Onze bedrijven vormen samen dé economische ruggengraat van onze gemeente. Zij zorgen voor werkgelegenheid en leefbaarheid in de kernen. Succesvolle bedrijven zijn op de toekomst voorbereid. Ik ben ervan overtuigd dat bedrijven die verduurzamen en circulair ondernemen, dan net een streepje voor hebben.”

Het ‘groen ondernemen’ vraagt keuzes van ondernemers. Zeker na de ontwikkelingen door de Coronapandemie is dat zeker niet eenvoudig voor een ondernemer. Om onderbouwde keuzes te kunnen maken is goede informatie nodig. Het CDA Midden-Drenthe heeft daarvoor drie inspirerende sprekers uitgenodigd.

Matthias Olthaar, lector aan de NHL Stenden Hogeschool, heeft toegelicht wat duurzaamheid is en wat dat betekent voor de toekomstbestendigheid van bedrijven. In grote lijnen heeft hij meerdere ontwikkelingen geschetst die van invloed kunnen zijn op de bedrijven. Actueel daarin is natuurlijk de effecten van de oorlog in Oekraïne op onze samenleving. Matthias Olthaar: “Ondernemerschap is nu vereist om in de toekomst een gezond bedrijf te hebben.”

Bienke Venema, adviseur energie Ik Ben Drents Ondernemer (IBDO), heeft toegelicht wat zij kan betekenen voor ondernemers. IBDO denkt met de ondernemer mee over de duurzame ambities en maakt deze ook realistisch door het aandragen van passende regelingen. Bijvoorbeeld gratis energiescans, specialistisch advies voor technische vraagstukken, maar ook aan slimme oplossingen wanneer terug leveren aan het elektriciteitsnet niet mogelijk is. Ondernemers kunnen met het IBDO vooruitkijken en dat is fijn, want ‘groene’ bedrijven zijn op de toekomst voorbereidt.

Als Projectfinancier van het Energiefonds Drenthe, gaf Maarten Bunnik aan, “kan ik ondernemers financieel adviseren en ondersteunen.” De doelstelling van het Energiefonds is het versnellen van de energietransitie en het circulair ondernemen bij Drentse bedrijven. Te denken valt daarbij aan projecten als de aanschaf van zonnepanelen, isolatie, een warmtepompinstallatie of een energiezuinig ledverlichtingssysteem. Bedrijven kunnen hiervoor energieleningen en maatwerkfinancieringen tegen lage rentes afsluiten vanaf vijfduizend tot twee en half miljoen euro.

De informatieavond was zeer geslaagd. Met het organiseren en delen van informatie komt het CDA Midden-Drenthe tegemoet aan haar visie dat ook de lokale politiek de bedrijven moet ondersteunen. Samen met ondernemers, die goed voorbereid zijn op de toekomst, zorgen we voor een levendige en bloeiende samenleving.

Robert Brouwer: “Het viel me op dat bedrijven nog niet goed het overzicht hebben waar zij informatie over verduurzamingsadviezen en financiële regelingen vandaan moeten halen. We hebben als CDA Midden-Drenthe nu richting gegeven. Het is nu aan de bedrijven zelf”. Het CDA pleit voor betere informatiecampagnes vanuit de gemeente en de betrokken instellingen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.