27 maart 2021

Vluchtelingen in Griekenland

Het vluchtelingenprobleem in de wereld is groot en schrijnend. Hoe maken we in Nederland het verschil, want eigenlijk doe je nooit genoeg. Toch moeten we ons hierdoor niet laten weerhouden. Voor elk mens op de vlucht maakt de hulp een wereld van verschil.

In het landelijke verkiezingsprogramma1 van het CDA lees ik het volgende op blz. 99: “Grip op migratie vraagt om concrete migratiedoelstellingen die rekening houden met de spankracht en het draagvlak in de samenleving voor opvang en integratie. Op basis van deze doelstellingen wordt een effectievere aanpak en organisatie van de opvang en integratie van arbeidsmigranten en vluchtelingen vormgegeven. Voor vluchtelingen, in het bijzonder kinderen die werkelijk in nood verkeren, bieden wij altijd hulp en bescherming.” In ditzelfde programma wordt gesteld dat de opvang van vluchtelingen humaan moet zijn.

De Protestantse kerk van Beilen heeft onze fractie op 30-11-2020 een brief gestuurd om aandacht te vragen voor de situatie van asielzoekers op de Griekse eilanden. Als reactie hebben wij gekeken wat er landelijk gedaan werd en op dat moment konden wij als CDA Midden-Drenthe ons vinden in de plannen van de regering om 100 kinderen op te vangen in Nederland op te vangen naast opvang van 500 kinderen op het vaste land in Griekenland. Madeleine van Toorenburg heeft zich afgelopen jaren met veel energie voor humane opvang in de regio ingezet. De inzet voor de kinderen ter plaatse was het opzetten van shelters waar kinderen veilig hun asielaanvraag af kunnen wachten en een voogdijsysteem waar kinderen opgevangen worden. Ondanks alle inspanningen ontstond er een realiteit die niet het beoogde resultaat gaf. Ik citeer vluchtelingenwerk*De shelters zouden in drie jaar tijd opvang bieden aan 500 kinderen. Dat betekent dat sommige kinderen die nu in acute nood verkeren, pas over 3 jaar opgevangen kunnen worden in de shelters! Daarnaast betekent dit dat een kind gemiddeld slechts 3,5 maand in een shelter kan verblijven. Dit is verre van realistisch, stellen Griekse partnerorganisaties. De Griekse asielprocedures zitten vast en duren jaren. Waar moeten de kinderen heen na de 3,5e maand opvang? In de afgelopen jaren is al meerdere malen geprobeerd om het voogdij systeem in Griekenland te verbeteren, met tot nu toe weinig tot geen positief resultaat.”

De meerderheid van de tweede kamer constateerde in januari 2021 dat de leefomstandigheden en veiligheid voor veel mensen onder de maat zijn. Toen onze fractie dit las naast de berichten van vluchtelingenwerk was voor ons de maat vol. Dit kan zo niet langer en past ook niet bij de ons landelijke verkiezingsprogramma. Daarom hebben wij als fractie besloten dat het goed is dat er namens onze gemeente een signaal naar het nieuw te formeren kabinet gaat voor alsnog opvang van 500 alleenstaande vluchtelingenkinderen uit Griekenland naar Nederland. Ook vragen we om verbetering van de leefomstandigheden in de kampen. Hiervoor hebben wij op initiatief van Groen Links en samen met CU en PvdA een motie3 ingediend. Deze is met een ruime meerderheid is aangenomen de gemeenteraad van Midden-Drenthe.

We staan helemaal achter het landelijke standpunt van het CDA over opvang in de regio, maar als dat niet werkt dan moet je bereid zijn om naar andere oplossingen te kijken. En als gemeente zullen wij ook onze verantwoordelijkheid moeten nemen als we daar om gevraagd worden. Daarom hebben wij als gemeenteraad via deze motie aangegeven dat wij, evenals de meer dan 150 andere gemeenten, onze verantwoordelijkheid zullen nemen als we om hulp worden gevraagd.

Rest mij de Protestantse kerk in Beilen te bedanken voor hun brief. Dit heeft er mede voor gezorgd dat de motie er kwam en is aangenomen.

Ria Beukema

 

https://d14uo0i7wmc99w.cloudfront.net/CDA/2020/TK2021/CDA-verkiezingsprogramma%5B2021-2025%5D.pdf

https://www.vluchtelingenwerk.nl/publicaties/webartikelen/500-kinderen-antwoord-op-de-meest-gestelde-vragen

https://www.middendrenthe.nl/zaakinfo/!suite30.scherm1199?mZaak=1920114&mIndOpen=J&mIndBesluiten=N (agendapunt 17)

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.