01 juli 2019

Wat is participatie?

Dit is een woord dat veel in de politiek wordt gebruikt, maar wat betekent het eigenlijk? Ik heb gegoogeld. Het betekent  “actieve deelname”. Het is afgeleid van de latijnse woorden pars ( deel) en cipiere (nemen). Ook in de politiek van de gemeente Midden-Drenthe wordt het woord veel gebruikt, maar wordt er ook naar gehandeld? Volgens mij met vallen en op staan. Een mooi voorbeeld van participatie vond ik de bijeenkomst met een klas van het Nassau college in de raadzaal van het gemeentehuis afgelopen week. Hen werd gevraagd input te geven voor de omgevingsvisie die momenteel wordt opgesteld door de gemeente. Hun mening werd onder andere gevraagd over de fietspaden in onze gemeente. Over het algemeen waren die goed. Maar het fietspad van Hijken naar Beilen was volgens hun te smal en te donker ‘s avonds. Ook zouden ze graag meer afvalbakken langs de schoolroutes geplaatst zien, zodat er minder zwerfafval opgeruimd behoeft te worden. Op een vraag  vanuit de zaal aan hen: “je kunt het afval toch mee naar huis nemen, dat bespaart de gemeenschap kosten”, was het antwoord: “maar onze ouders betalen toch belasting”. Al met al was het een leerzame middag voor ons als leden van de raad en de medewerkers van de gemeente. 

Een ander voorbeeld van participatie is de upgrading van het centrumgebied Beilen. Vorig jaar zomer is er veel inbreng opgehaald bij de bevolking. Dit in de vorm van tafel gesprekken, in supermarkten, gesprekken met ondernemers en door middel van enquêtes. 

Ook een mooi voorbeeld vond ik de inloop voor de herinrichting van het Westeinde, Hoofdstraat en het Oosteinde in Westerbork. Na de eerste inloop is het plan aangepast na opmerkingen van de bezoekers. Bij de tweede avond was men positief over het resultaat. Er was geluisterd. Een nadeel van participatie is dat het langer duurt om een plan te realiseren, maar dat moeten wij maar voor lief nemen.  Wat doet het CDA Midden-Drenthe aan participatie? Het afgelopen halfjaar hebben wij twee bijeenkomsten georganiseerd, waar een ieder vrij kon binnen lopen. Beide avonden werden goed bezocht. Eén ging over het sociaal beleid en de ander over wonen. Een ieder kon daar zijn zegje doen en een mening vormen. Ook voor de CDA fractie waren het leerzame avonden. Hoe meer mensen mee denken bij allerlei onderwerpen, des te beter kunnen wij de samenleving vertegenwoordigen. U kunt altijd contact met ons opnemen als u ergens een mening over wilt geven. Ook doen wij elk jaar een aantal bedrijfsbezoeken in onze gemeente.Ik nodig u uit om eens een fractievergadering mee te maken. Neem vooraf even contact op met een van de fractieleden of bel even met 06-51298375.

Marinus Louissen

Fractie voorzitter CDA Midden-Drenthe

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.