16 februari 2021

Zorgeloos (op)groeien in Midden-Drenthe

In de nieuwsbrief van oktober 2020 heb ik ook over dit onderwerp geschreven. En toen schreef ik al dat dit vervolgd zou worden. In de afgelopen commissie vergadering van februari 2021 is het weer behandeld.

Wij hadden in oktober een aantal punten benoemd die wat ons betreft in het nieuwe beleid opgenomen zouden moeten worden.

De wethouder heeft veel punten van het CDA overgenomen in het nieuwe beleid. Zo is er beter beschreven waar het CJG in moet door ontwikkelen. Ook is er meer aandacht voor de zwaardere vormen van hulpverlening.

In mijn bijdrage van vorige week heb ik aandacht gevraagd voor twee dingen.

Het CDA wil dat er meer aandacht komt voor het alcohol- en drugsgebruik in de keten en de rol die ouders daarbij spelen. Uit onderzoek van de GGD blijkt namelijk dat onze gemeente daar negatief op af wijkt in Drenthe. Wij hebben gevraagd of er beleid gemaakt kan worden voor de keten in onze gemeente.
Wat wij belangrijk vinden is dat dit beleid niet achter het bureau gemaakt wordt. Nee, samen met ouders, jongeren en bv Welzijnswerk. En dan gaat het niet alleen over het gebruik van drank, dus niet alleen preventie en handhaving. Het CDA wil dat dit breed bekeken wordt. Wat willen jongeren, wat is er voor jongeren en wat moet er veranderen? Als ik alleen al kijk op de Smildes en richting Assen, dan kom ik tot de conclusie is dat er helemaal niets meer te doen is als het gaat om het uitgaan. Dat heeft niets te maken met Corona, dat is al veel langer het geval.
De wethouder heeft toegezegd dat hij dit gaat oppakken. Het CDA is hier blij mee en blijft dit volgen.

 

Daarnaast wil het CDA graag het uitvoeringsplan ontvangen. Zo kunnen we blijven volgen waar de gemeente mee bezig is om er voor te zorgen dat er zo veel mogelijk jongeren zorgeloos opgroeien in Midden-Drenthe.
We zijn immers betrokken op onze jeugd. En zo kunnen wij ook onze controlerende rol goed uitoefenen. Want als he niet weet wat de gemeente doet, dan kun je ook geen goede vragen stellen.

Als je het beleid leest dat wordt er ontzettend veel gedaan voor onze jongeren en ook voor de gezinnen waar ze onderdeel van zijn. Dat is heel goed.

Tenslotte wil ik u vertellen dat wij hebben kennisgemaakt met de Praktijkondersteuner voor de jeugd. Deze mevrouw is verbonden aan een aantal huisartsen in onze gemeente. Zij heeft verteld hoe zij haar werk doet. Ik was echt onder de indruk. Door middel van een aantal vragen die aansluiten bij de jongeren kan zij samen met de jongeren en eventueel het gezin snel tot de kern komen van de ‘problemen’. En snel met de oplossing aan de slag gaan. En dat is fijn, want er is niets mooier dan zo zorgeloos als mogelijk is op te groeien.
Het CDA is blij dat dat een deel van onze huisartsen samenwerken met haar. Hopelijk volgt de rest ook.

In het begin en aan het eind van mijn bijdrage heb ik complimenten uitgedeeld aan de gemeente. Het beleid zoals het voorligt is tot stand gekomen met veel partijen EN met ongeveer 300 jongeren. Dat is hoe wij het graag zien. Samen beleid maken. En met elkaar aan de slag gaan.

Met een groet vanuit het hart,
Karin Kappen, raadslid in Midden-Drenthe

PS. Dank voor uw reacties op mijn vorige nieuwsbrief.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.