10 augustus 2020

Zelfbewoningsplicht: bouwen voor Tynaarlo!

Vandaag hebben we het college van burgemeester en wethouders gevraagd om een zelfbewoningsplicht voor nieuw te bouwen woningen in de gemeente Tynaarlo in te stellen. We gaan op deze manier bouwen voor onze eigen starters, gezinnen en ouderen. Niet voor beleggers, speculanten en verhuurders waaronder bedrijven als AirB&B. 

Onze vraag:

Geacht college,

De fractie van het CDA Tynaarlo is in de afgelopen periode met hernieuwde inzet een enthousiast pleitbezorger voor (ouderen)huisvesting binnen de gemeente Tynaarlo. De woningmarkt zit op slot, van doorstroom is geen sprake. Dit kan en moet anders.

Op de korte en middellange termijn zal deels voorzien worden in de woningschaarste wanneer er gebouwd zal gaan worden in Vries-Zuid, Zuidlaren en hopelijk ook snel in de kern van Eelde.

Als CDA zijn wij van mening dat we moeten bouwen voor onze eigen jongeren, gezinnen en ouderen. We willen niet gaan bouwen voor beleggers, speculanten en verhuurders. (Uitgezonderd hierbij uiteraard de Woningcorporaties).

Steeds meer gemeenten voeren daarom een zogeheten zelfbewoningsplicht in. De koper wordt hiermee verplicht zelf het huis te gaan bewonen. Het is niet langer toegestaan de woning te verhuren. Dat blijkt uit een inventarisatie van Het Financieele Dagblad.

https://fd.nl/economie-politiek/1353286/gemeenten-zetten-belegger-buitenspel-met-woonplicht-bij-nieuwbouw

De maatregel moet voorkomen dat beleggers nieuwbouwwoningen opkopen en deze doorverhuren aan starters, expats of vergelijkbaar. Deze constructie drijft de prijzen op van het toch al schaarse woningaanbod.

Wij willen u daarom ook vragen in de gemeente Tynaarlo een zelfbewoningsplicht in te gaan voeren. Zo zijn de inwoners van onze gemeente verzekerd van het feit dat er voor hún gebouwd zal gaan worden en niet voor beleggers, verhuurders of zelfs AirB&B achtige situaties.

Bent u bereid om een dergelijk verplichting in te voeren?

We kunnen de situatie maar beter voor zijn!

Wij zien uw reactie met belangstelling tegemoet.

 

Met vriendelijke groet,

Namens de CDA fractie,

 

Henk Middendorp, fractievoorzitter.

[email protected]

06 – 216 89 662

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.