11 september 2016

Verslaving in beeld

Hanke Bruins Slot en Agnes Mulder, Kamerleden namens het CDA, vergezeld door leden van de fractie en bestuur van CDA-Tynaarlo, bezochten donderdag 25 augustus in Eelderwolde, gezinskliniek 'de Borch' van Verslaafdenzorg Noord Nederland en aansluitend met gedeputeerde Henk Jumelet, kliniek Vossenloo te Eelde.

In 'de Borch' werd duidelijk hoe belangrijk het is kinderen te betrekken bij de behandeling van hun ouders.Bijvoorbeeld: Baby's die tijdens het verblijf in de kliniek worden geboren, moeten zich in hun eerste levensjaar kunnen hechten aan hun moeder.

'De vicieuze cirkel doorbreken' in families waar verslavingen een historisch gegeven zijn, is een belangrijk onderdeel van de behandeling dat inzet op een breder spectrum dan alleen de verslaving.

De kliniek is uniek in Nederland!

In kliniek Vossenloo te Eelde, werd men voorgelicht over de behandeling van verslaafden, dat maximaal 4 maanden mag duren.'Dat is te kort' vinden cliƫnten en artsen.

Na 4 maanden worden cliƫnten geacht hun leven weer op te pakken en de omgeving van Vossenloo te verlaten.Het hebben van werk of een opleiding geeft perspectief.Dat is soms niet het geval en ontstaat er een probleem: 'waar kan de uitbehandelde client naar toe',wat kan leiden tot ongewenste situaties en terugval waar iedereen gefrustreerd van raakt.

Afgelopen tijd zijn er steeds minder plekken in verslaafdeninstellingen gekomen.Tegelijkertijd is er nog niet voldoende intensieve verslavingszorg en ondersteuning in de wijk opgebouwd.

Hanke Bruins Slot:"de minister van Volksgezondheid moet een pas op de plaats maken met de afbouw van bedden zolang er niet voldoende deskundige zorg in de buurt opgebouwd is. Daarbij is ook belangrijk te onderzoeken of vier maanden voor zo'n intensieve behandeling wel voldoende lang is".

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.