CDA: geen private controle voor monumenten

Bij de behandeling van de wet Kwaliteitsborging voor het bouwen heeft Erik Ronnes namens het CDA zijn zorgen geuit met betrekking tot monumenten. Met deze wet krijgen private ondernemers meer verantwoordelijkheid als het gaat om de eisen op het gebied van bouwtechniek en –veiligheid. De overheid zal dan geen inhoudelijke beoordeling meer uitvoeren. Hoewel monumentenzorg nog niet onder het private stelsel valt, maakt het CDA zich wel zorgen over de onomkeerbare gevolgen die deze wet kan hebben voor beschermde monumenten.

In de huidige situatie geeft de gemeente een omgevingsvergunning voor het bouwen af. Daarbij heeft de gemeente eerst gecheckt of er is voldaan aan de bouwtechnische voorschriften, en daarna houdt de gemeente toezicht op de naleving van deze voorschriften. Het kabinet wil dit systeem veranderen door een stelsel van kwaliteitsborging voor het bouwen in te voeren, waarbij de overheid geen inhoudelijke beoordeling meer uitvoert.

Bij de restauratie en verbouwing van monumenten worden veel monumentale aspecten pas tijdens de bouw ontdekt – na het slopen van bijvoorbeeld tussenplafonds, voorzetwanden, kastenwanden en dergelijke. Dergelijke ontdekkingen leiden tot planaanpassing en (dus) tot afwijking van de vooraf geformuleerde bouwtechnische eisen, om te voorkomen dat onnodig monumentale waarden verloren gaan. Ronnes: “Er zou daarom eerst uitvoerig ervaring moeten zijn opgedaan met deze wet met niet beschermde bouwwerken, voordat de meer monumentale bouwwerken onder het nieuwe stelsel worden gebracht.”

Bouwleges kunnen omlaag

Bij de behandeling van de wet ging Ronnes ook in op de gevolgen voor de leges op bouwvergunningen. “Als straks een gemeente geen inhoudelijke beoordeling meer uitvoert, dan kunnen wat het CDA betreft de leges ook omlaag. Nu gaan gemeenteraden daar in eerste instantie over, maar toch denken wij dat de minister hierbij ook een rol moet spelen. Hij kan bijvoorbeeld een bestuursakkoord met de gemeenten hierover opstellen, of een strafkorting opleggen op de Algemene Uitkering als de kostendaling niet vertaald wordt in lagere leges.” De minister heeft een extra onderzoek naar de hoogte van de leges toegezegd.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.