De Tweede Kamer heeft deze week een voorstel van Erik Ronnes, CDA-woordvoerder wonen, aangenomen om een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de stijgende lastendruk van woningcorporaties, als gevolg van de Europese ATAD-richtlijn (Anti-Tax Avoidance Directive).
 
Voorkom rem op bouwen nieuwe woningen
Woningcorporaties hebben een belangrijke opgave als het gaat om het bouwen van betaalbare woningen in de strijd tegen het woningtekort, maar ook als het gaat om verduurzaming. Tegelijkertijd blijkt dat zij door de ATAD-richtlijn veel hogere belastinglasten (700 miljoen euro) hebben dan tijdens de invoering ervan was gemeld (244 miljoen euro). Volgens het CDA is het een slechte zaak als dit een rem op nieuwe woningen voor lage- en middeninkomens betekent.
 
Erik Ronnes: “Er moeten heel snel nieuwe woningen worden gebouwd. Dat is keihard nodig. Daarom is het zo belangrijk dat het kabinet 2 miljard extra gaat investeren om de woningnood aan te pakken. Maar de grote opgave voor corporaties moet ook in balans zijn met de financiële mogelijkheden. Als de belastingdruk te hoog wordt, kunnen corporaties onvoldoende broodnodige woningen bouwen. Daarom wil het CDA dat zowel die balans áls de stijgende belastingdruk in kaart wordt gebracht, en nog dit jaar naar de Kamer wordt gestuurd.”
 
Daarnaast wilde Ronnes weten welke maatregelen het kabinet nog meer in petto heeft, naast de extra investering van 2 miljard en de maatregelen die al genomen zijn, om starters en gezinnen snel aan een betaalbare woning te helpen. Want volgens het CDA is niet alleen een tekort aan geld het probleem, maar ook overregulering en een tekort aan locaties.
 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.