13 februari 2014

CDA eist Europese steun voor Zeeland na faillissement Thermphos

Zeeland moet vele miljoenen euro's financiële steun krijgen wegens het faillissement van Thermphos. CDA-Europarlementariër Lambert van Nistelrooij roept Brussel op om geld vrij te maken in het Europees Solidariteitsfonds.

”Thermphos was de enige duurzame fosforproducent in Europa. Het ging ten onder toen de Europese Commissie niet optrad tegen dumpingpraktijken van de Kazachstaanse concurrent Kazphosphate", zegt Van Nistelrooij. "Dus de Europese Commissie heeft iets goed te maken."

De sluiting van het bedrijf in 2012 was een harde klap voor banen en economische groei in Zeeland: 450 mensen verloren hun baan en 1,07% van de Zeeuwse economie verdween. "Verzachtende maatregelen moeten de regionale ramp beperken.”

Zeeland kan het EU-geld gebruiken voor de schoonmaak van het voormalige bedrijfsterrein. Aan die schoonmaak hangt nu een prijskaartje van 90 à 150 miljoen euro.

Lambert van Nistelrooij is in het Europees Parlement specialist in regiobeleid. Bij zijn actie voor Zeeland heeft hij de steun verworven van een Spaanse collega, Rosa Estaràs Ferragut, die rapporteur is van het Europees Solidariteitsfonds. Zij roepen Nederland op om nu een formele aanvraag in te dienen bij de Europese Commissie.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.