03 februari 2014

CDA is boos op Brussel ivm pulsvissers

Het CDA is boos dat Europa niet toelaat dat Nederlandse vissers hun pulskortechniek uitbreiden. Overleg vrijdag tussen de EU-instellingen over het Europees Visserijfonds is mislukt. Het CDA zal de staatssecretaris ondervragen en tegen een Europees fonds stemmen.

"Echt een tegenslag", vindt Lambert van Nistelrooij, Europarlementslid. "Visserij met de innovatieve pulskortechniek bespaart de vissers erg veel diesel, het ontziet bovendien de zeebodem. We moeten dat juist voluit steunen, want dat is goed voor Nederland. Veel vissers zijn al noodlijdend." Een pulskor laat vissen iets van de bodem opveren, zodat de vissers daarvoor geen kettingen meer over de zeebodem hoeven te sleuren.

Het CDA wil dat Europa direct dubbel zoveel vergunningen voor pulskor toestaat: van 42 tot 84 boten. "Voor ons is dit cruciaal. Als de EU-landen en Europarlement niet snel alsnog akkoord gaan, stemt het CDA in het Europarlement deze week tegen het hele Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij."

Jaco Geurts, CDA woordvoerder visserij in de Tweede Kamer zal deze week staatssecretaris Sharon Dijksma kritisch ondervragen. Jaco Geurts: "Door het besluit in Brussel worden Nederlandse familiebedrijven in de visserij zeer zwaar getroffen. Staatssecretaris Dijksma mag dit toch niet laten gebeuren? Als er geen nieuwe vergunningen komen, lijkt afwijken van Europese regels mij de enige weg. Het CDA heeft regionaal, nationaal en Europees gestreden om de pulsvergunningen hoog op de agenda te houden. Ik zie de puls als de innovatie die de Nederlandse kottervloot naar de toekomst kan loodsen. "

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.