08 juli 2015

CDA: kritische TTIP-resolutie eindelijk aangenomen

Het CDA is tevreden met de kritische TTIP-resolutie die het Europees Parlement (EP) heeft aangenomen tijdens de plenaire vergadering in Straatsburg. CDA-Europarlementariër Wim van de Camp: “Het EP geeft hiermee een stevig signaal af aan de onderhandelaars: wij willen een handelsverdrag met de VS, maar niet ten koste van alles.”

De resolutie roept op tot transparante TTIP-onderhandelingen die moeten leiden tot een vrijhandelsverdrag met hoge standaarden voor voedselkwaliteit en borging van sociale normen in Europa. “We moeten ook rekening houden met gevoelige agrarische en industriële producten die door onze regelgeving duurder zijn om te produceren dan in de VS. Deze producten moeten wat ons betreft uitgezonderd worden van het akkoord,” aldus de CDA-politicus.

Het Europees Parlement stemde ook in met een nieuwe vorm van investeringsbescherming, waarin alle bezwaren tegen de oude ISDS-clausule zijn weggenomen. “Onze ondernemers verdienen fatsoenlijke bescherming als ze in de VS zaken willen doen. Maar het beslechten van geschillen moet wel transparant gebeuren, door publiek benoemde rechters met de mogelijkheid om in beroep te gaan. De rechtsmacht van nationale rechters moet worden gerespecteerd.”

Bij de totstandkoming van het vrijhandelsakkoord met de VS ligt grote nadruk op het stimuleren van het Europese midden- en kleinbedrijf. Van de Camp: "Zowel in de VS als bij ons is het MKB de ruggengraat van de economie. Als TTIP voor hen geen voordelen oplevert, heeft het niet veel zin."

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.