03 december 2018

CDA stelt kandidatenlijst Europees Parlement vast

Het partijbestuur van het CDA heeft vrijdag 30 november de concept kandidatenlijst voor het Europees Parlement vastgesteld.

Top 10 kandidaten Europees Parlement

De lijst voor het Europees Parlement wordt aangevoerd door mensen met veel Europese ervaring, en door enkele nieuwe namen. Lijsttrekker Esther de Lange is eerder al verkozen. Op de tweede plek staat huidig Limburgs Europarlementariër Jeroen Lenaers. Hij wordt gevolgd oud-wethouder van Den Haag, Karsten Klein op plek drie en door CDA Breda-voorzitter Tom Berendsen op plek vier. Plek vijf is voor de Twentse Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik, die daarvoor ook jarenlang in de Tweede Kamer zat. Het Gelders oud-Tweede Kamerlid Henk Jan Ormel, die op het moment werkzaam is bij de Voedsel en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties staat op zes. Op nummer zeven staat de Utrechtse Chantal Hakbijl en op acht Daan Versteeg uit Noord-Holland. De top tien wordt vervolmaakt door oud-burgemeester Sjaak van der Tak en de Woerdense Eveline Herben.

Partijvoorzitter Ruth Peetoom: ‘Ik ben trots dat we een lijst samengesteld hebben waarop mensen staan uit alle hoeken van Nederland. Die vanuit hun lokale wortels een herkenbaar CDA-geluid kunnen laten horen in het Europarlement. Voor een sterk Europa, dat beschermt wat van waarde is.’

Partijleider Sybrand Buma: ‘Het is een hele mooie en sterke lijst met herkenbare volksvertegenwoordigers. Met veel nieuwe talenten, maar ook ervaren en bekende gezichten. Ik kijk er naar uit met hen op campagne te gaan.’

De conceptlijsten worden definitief vastgesteld op het partijcongres op 9 februari in Amsterdam. Klik hier voor de volledige Europese lijst.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.