22 juni 2022

Krentenwegge overhandigd in Europees Parlement namens honderden wanhopige Twentse boeren

CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik heeft vandaag namens honderden wanhopige Twentse boeren een krentenwegge overhandigd aan Manfred Weber, voorzitter EVP-Fractie, en Norbert Lins (CDU, EVP-Fractie), voorzitter commissie landbouw en plattelandsontwikkeling (AGRI). Hiermee brengt ze hun erkentelijkheid over voor de steun vanuit de EVP-fractie en landbouwcommissie in het Europees Parlement voor het behoud van boeren op het Europese platteland, ook binnen en rondom Natura 2000-gebieden zoals in de nieuwe EU-plattelandsvisie duidelijk wordt gesteld. Lins (CDU) werd vorige week geëmotioneerd nadat Schreijer-Pierik in de landbouwcommissie de situatie van wanhopige Nederlandse boeren door nationale stikstofplannen schetste: "Ook ik sta voor zalen huilende boeren en boerinnen."

“De krentenwegge is cultureel erfgoed en hoort bij Twente. Op dezelfde manier horen boeren ook bij Twente en Nederland", verklaarde Schreijer-Pierik. "Landbouwbedrijven zijn essentieel onderdeel van een leefbaar, vitaal platteland in onze lidstaat. Zonder onze agrarische gezins- en familiebedrijven zou het Nederlandse platteland onbewoonbaar zijn. Geen leefbaar platteland zonder een gezonde boerenstand: daarom móet dit absurde Haagse stikstofbeleid, met zijn onjuiste doelstellingen en uitgangspunten, onmiddellijk aan de kant!”

Schreijer-Pierik benadrukt dat de Haagse stikstofdoelen niet uit Europa komen: “De stikstofplannen die het kabinet heeft gepresenteerd, zijn geen Europese regels, maar Nederlandse beleidskeuzes. Er is flexibiliteit voor lidstaten binnen het Europese juridische kader om te kiezen voor de ene of andere soort maatregelen, verklaarde de Europese Commissie. De Nederlandse overheden moeten met de boeren om tafel gaan zitten en borgen dat de stikstofuitstoot niet stijgt, maar daalt door bijvoorbeeld innovatie. Daaraan werken onze boeren al jaren. Onteigening en het leegvegen van gehele gebieden zijn daarentegen écht een rode lijn! Het kan niet zo zijn dat privaat grondbezit op oneigenlijke wijze wordt omgezet in publieke grond.”

"Onze christendemocratische EVP-Fractie moet zelf in Brussel ook waakzaam blijven. De wetsvoorstellen van Timmermans vandaag over verplichte natuuruitbreiding in alle EU-landen moeten ook van tafel", besluit Schreijer-Pierik.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.