14 december 2016

Nieuwe regels voor Europees spoor goed voor reizigers en werknemers

Het Europees Parlement heeft vandaag ingestemd met het laatste deel van het 4de spoorwegpakket. De nieuwe regels moeten zorgen voor een veiliger spoor in Europa, eerlijkere concurrentie tussen bedrijven en transparantere procedures.

Wim van de Camp, CDA-transportwoordvoerder in het Europees Parlement is blij dat dit langjarig dossier eindelijk wordt afgesloten. “Na vier jaar onderhandelen, wordt er eindelijk een voorzichtige stap gezet richting een echte Europese spoormarkt. Daarvoor is nodig dat oude staatsbedrijven niet meer voorgetrokken worden op het nationale net, dat we de subsidie afhankelijkheid van de spoorwegen terugdringen en dat we de grensoverschrijdende verbindingen verbeteren.”

De nieuwe regels zorgden onder spoorvakbonden de laatste weken voor onrust. “De nieuwe regels doen niets af aan nationale Cao's. Integendeel, ze zijn erop gericht de levensvatbaarheid van de Europese spoorbedrijven de komende jaren te versterken. Veel banen in de sector zijn op de tocht komen te staan, omdat veel reizigers kiezen voor goedkoop vliegen. Juist als we banen willen beschermen moeten we investeren in grensoverschrijdende verbindingen en betere kwaliteit van de dienstverlening,” aldus van de Camp.

 

U kunt hier terecht voor een overzicht van de nieuwe regel: http://www.europarl.europa.eu/news/nl/news-room/20160427BKG24994/the-4th-railway-package

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.