Waarom wil ik in de landelijke politiek?

Van jongs af aan ben ik geboeid door de politiek. Na mijn studie was ik twee jaar medewerker bij de Utrechtse gemeenteraadsfractie van het CDA. Daarna heb ik 12 jaar meegedacht bij het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA, uiteindelijk als adjunct-directeur. De laatste negen jaar heb ik als rijksambtenaar van binnen gezien hoe de overheidsbureaucratie functioneert. Veel gaat goed, maar als het fout gaat kun je als burger flink de klos zijn. Het drijft me om mensen en organisaties te helpen die last hebben van regels en vast zitten in systemen.

Wat wil ik in de politiek bereiken?

Ik heb twee speerpunten. Als institutioneel econoom ben ik geboeid door systemen. Denk bijvoorbeeld aan de gezondheidszorg, waar geld zoveel bepaalt. Als theoloog realiseer ik mij dat geluk niet alleen afhangt van meetbare economische zaken. Het leven is eindig en geluk hangt vooral af van relaties met de mensen die je dierbaar zijn. De overheid moet daarom niet te veel beloven, en de politiek al helemaal niet.

Ik wil me vooral richten op zaken die op de lange termijn het verschil maken. Op den duur draagt dat het meest bij. De achterblijvende bouw van woningen was tien jaar geleden al een probleem en de gevolgen van de vergrijzing zijn ook niet van gisteren. In de politiek kan meer aandacht voor het “belangrijke, maar niet urgente” geen kwaad.

Ik ben iemand van de inhoud. Dat kenmerkt me en daar vanuit wil ik ook werken. De wereld is complex. Als de maatschappelijke problemen simpel waren, waren ze al wel opgelost. Daarom noem ik me zelf een realistisch idealist.

 

Lees hier een uitgebreid interview met Evert Jan.

Wist je dat Evert Jan?

  • talloze CDA-rapporten schreef, over de zorg, wonen, overheidsfinanciën etc.
  • lid was van de commissie Zij-aan-zij en ook adviseur van het vorige Strategische Beraad
  • één keer geen CDA stemde en daarna zo teleurgesteld was dat hij CDA-lid werd
  • een fanatieke sporter is en zowel ’s zomers als ’s winters aan triatlon doet
  • nog steeds hoopt op het rijden van de Elfstedentocht

Paspoort

  • geboren in de Hervormde pastorie van Schipluiden
  • getrouwd, volwassen kinderen
  • afgestudeerd als theoloog en econoom
  • was adjunct-directeur van het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA
Geen formulier om weer te geven

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.