22 juni 2017

CDA-fractie verontwaardigd over uitspraken Partij voor de Dieren

De CDA-fractie in Provinciale Staten is verontwaardigd over de uitspraken van de fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, Leonie Vestering. In de Statenvergadering van 21 juni legde zij de relatie tussen de Urker visserij en cocaïnehandel. Een link die wij volstrekt misplaatst vinden.

Vestering deed de uitspraak bij de behandeling van het voorstel om een subsidie te geven aan de Spaanse modegigant Inditex die naar Lelystad komt. Tijdens haar inbreng zei ze: "We zijn blij dat er nieuwe werkgelegenheid naar Flevoland komt. (...) Maar we hadden graag gezien dat Inditex zich in Urk zou vestigen. Zodat vissers aan een nieuwe carrière kunnen beginnen. Want de handel in cocaïne vinden we toch ook niet echt een goed alternatief”.

"Beschadigend"
CDA-Statenlid Koos Hopster zei "flabbergasted" te zijn, terwijl Marianne Luyer en Johan van Slooten naderhand twitterden: "Ongefundeerd, bewust beschadigend. Hoe dit te rijmen met het idealisme dat altijd wordt uitgedragen?" en: "Natuurlijk is dat volkomen misplaatst!"

Hoewel Vestering later zei dat het slechts om een grapje ging, vindt het CDA het jammer dat een incident erbij gehaald moet worden om iets te zeggen over de Urker visserijsector. Bovendien storen wij ons aan de gedachte die erachter zit: de visserij en de visserijsector zijn een bedreiging voor de natuur en moeten daarom het liefst helemaal verdwijnen. Alle vissers maar naar Inditex, dus....

Leonie Vestering heeft inmiddels haar excuses aangeboden voor haar uitspraken. Een correcte stap, vinden wij. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.