28 februari 2019

"Blijf samen optrekken in Europees visserijdossier"

"Bij onze kinderen is het enthousiasme weg", was de trieste constatering van een Urker visser tijdens het bezoek van CDA-leider Sybrand Buma en Kamerlid Jaco Geurts vrijdagochtend (1 maart) aan Urk. "Terwijl we de wetenschap aan onze zijde hebben, en we op milieugebied een voorbeeldsector zijn, wordt alles zomaar van tafel geveegd". Zo reageerde hij op het besluit van de EU om de pulskorvisserij te verbieden.

Foto boven: Directeur Teun Visser van de visafslag (r.) leidt (vlnr) CDA-lijsttrekker Jan Nico Appelman, CDA-leider Sybrand Buma en Urker Statenlid Johan van Slooten rond in de afslag.

Buma en Geurts waren naar Urk gekomen om bijgepraat te worden over de gevolgen van het verbod, maar ook over de toekomst: is er nog hoop voor de Urker visserijsector? Hoop is er nog wel, maar veel minder uitbundig dan in de afgelopen jaren, toen het eindelijk weer beter ging met de visserij. Door duurzaam te gaan vissen - pulskor bespaart ongeveer de helft aan brandstof - gingen de onkosten ook flink omlaag. Gevolg: er werden betere bedrijfsresultaten geboekt.

Buma en Geurts deelden het onbegrip bij de vissers en de vakorganisaties over het pulsverbod. "Nederland zit qua innovatie juist op het goede spoor," zei Buma. "Als dat je dan wordt afgenomen, is ongelooflijk zuur en onterecht. Je zou juist denken dat je op deze duurzame weg verder zou moeten gaan."

'Klein milieuclubje'
Kamerlid Geurts, die visserij in z'n portefeuille heeft, herhaalde nog maar eens de stevige woorden die hij onlangs in de Kamer uitte in het pulskordebat: "De Fransen hebben de zaak bedonderd met hun verhalen over de puls. Ze hebben geluisterd naar een klein milieuclubje (Bloom) dat inmiddels heeft toegegeven zich niet op wetenschap te baseren."

Tekst gaat onder de afbeelding verder.

Rutte
Het punt is dat andere landen dit als typisch Nederlands probleem zien. "Ze hebben er geen boodschap aan. Dat is moeilijk te bestrijden. Premier Rutte heeft daarin wel een rol te spelen. Laat maar eens zien welke resultaten hij daarin kan boeken", aldus Buma.

Duurzaamheid
De oplossing werd vrijdag niet gevonden. Maar de vissers geven zich niet zomaar gewonnen. "Ik voel me een Europese visserman," zei één van hen. "Ik was vroeger helemaal niet zo voor duurzaamheid, nu wel. Ik ben niet voor CO2-woorden, maar CO2-daden." 

Samen optrekken
Geurts gaf een advies aan de vissers: blijf samen optrekken, ondanks de verdeeldheid die de Nederlandse visserijsector soms parten speelt. En trek ook samen op met andere landen, want dat is een les die we als Nederland hebben geleerd: betrek landen als België, Duitsland, Frankrijk en Denemarken bij je eigen innovatie in de sector."

Foto: Directeur Teun Visser (r.) met (vlnr) Jan Nico Appelman (CDA-lijsttrekker), Sybrand Buma (CDA-leider) en Jaco Geurts (CDA-Kamerlid).

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.