19 mei 2021

Busvervoer in Flevoland op de schop?

De CDA-fractie in Provinciale Staten is geschrokken van de plannen voor het busvervoer in delen van de provincie. De Drontenaar schreef in mei al over buslijnen van en naar Dronten die moeten verdwijnen, maar ook op andere plekken dreigt een kaalslag.

De kaalslag is het gevolg van de coronacrisis, waardoor veel minder mensen met het openbaar vervoer reizen. Om de sector er weer bovenop te helpen is een Transformatieplan opgesteld, waarin éérst buslijnen worden verminderd of geschrapt, waarna er stukje bij beetje weer wat bijkomt, afhankelijk van de groei van het aantal passagiers de komende jaren. Het is echter de vraag of eenmaal geschrapte buslijnen echt wel terug zullen komen.

We hebben er eind mei in de PS-vergadering dan ook aandacht voor gevraagd. Dat er iets moet gebeuren in het ov nu het aantal reizigers door corona drastisch is verminderd begrijpen we, maar de wijzigingen moeten wel behapbaar zijn voor de reiziger. Bovendien moet er zoveel mogelijk gekeken worden naar werkbare alternatieven. Binnenkort worden de plannen verder besproken in PS.

Update eind juni: Inmiddels is gebleken dat de huidige dienstregeling nog twee jaar voortgezet wordt, zonder dat er lijnen worden geschrapt. Over de periode daarna zullen te zijner tijd nieuwe afspraken moeten worden gemaakt. Uiteraard houden we de vinger aan de pols. Na de zomer zal een vanuit Dronten ingediende e-petitie over dit onderwerp worden besproken in Provinciale Staten.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.