10 december 2019

CDA-moties over zorg in Flevoland aangenomen

Goed nieuws vanuit de Tweede Kamer over de zorg in Flevoland: op 10 december is er een flink aantal moties aangenomen die de zorg in Flevoland een forse impuls moeten geven. Zo is er een motie van CDA/PvdA unaniem aangenomen voor een gespecialiseerd geboortecentrum in Lelystad, zo nodig met spoedeisende (geboorte)hulp.

Dit is niet alleen goed nieuws voor moeders die deze zorg nodig hebben, maar ook voor verloskundigen voor wie het aantrekkelijker wordt om in deze regio aan de slag te gaan.

Tijdspad
Een andere CDA-motie die unaniem werd gesteund ging over het maken van een tijdspad over hoe de uitbreiding van de zorg wordt geregeld, inclusief het bijbehorende geld. Dat tijdspad moet er dit jaar nog komen, vindt de Kamer.

Ook moties van CU, SGP, VVD, PvdA en PVV over de zorg in Flevoland kregen steun. Deze moties gingen onder meer over een permanente ambulance op Urk en over uitbreiding van de spoedpoli in Emmeloord en Lelystad tot 24-uurs poli.

Zorgtafel
De moties zijn vooral bedoeld om handvatten te geven aan de Flevolandse Zorgtafel, die onlangs van start is gegaan. Aan deze 'tafel' zitten alle belangrijke zorgpartijen, waaronder patiƫntenorganisaties, gemeenten en verzekeraars. Deze partijen zullen met deze besluiten aan de slag moeten gaan.

'Goed geluisterd'
Het CDA Flevoland is blij dat er in de Tweede Kamer goed geluisterd is naar de geluiden uit Flevoland over de benarde situatie waarin de ziekenhuiszorg terecht is gekomen na het faillissement van de IJsselmeerziekenhuizen. Ons Kamerlid Joba van den Berg verdient daarbij een bijzonder compliment voor haar grote inzet in dit dossier.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.