03 april 2019

Verkiezingen... en nu?

De verkiezingen voor Provinciale Staten op 20 maart zijn alweer achter de rug. Helaas zijn ze voor het CDA in Flevoland, net als in de rest van Nederland, minder goed verlopen dan we vooraf hadden gedacht. In de dagen na de verkiezingen hielden we nog rekening met een verlies van één zetel, uiteindelijk bleken dat er zelfs twee te zijn.

Het verlies van de tweede zetel werd duidelijk bij de vaststelling van de definitieve uitslag op maandag 25 maart. Bij de verdeling van de laatste restzetel ging het tussen CDA en DENK, waarbij het voordeel de kant van DENK op viel. Wij vonden het verschil in aantal stemmen tussen CDA en DENK echter zó klein, dat we op 27 maart een voorstel hebben ingediend tot hertelling van alle Flevolandse stemmen. Het verschil bedroeg namelijk minimaal tien stemmen op een totaal van 160.000.

Uiteindelijk bleek bij de vaststelling van de hertelling op 16 april dat de zetelverdeling ongewijzigd bleef. Het CDA kreeg overigens 13.256 stemmen, zo'n 3500 minder dan vier jaar geleden. De complete uitslag vindt u hier.

Een dag na de vaststelling van de uitslag zijn de nieuwe Staten geïnstalleerd, inclusief de CDA-Statenleden Jan Nico Appelman, Hennie Bogaards en Chris Schotman (zie foto hierboven).

Coalitie
De nieuwe situatie in de Staten - een grotere versnippering, bijna alle partijen kleiner, het Forum voor Democratie meteen de grootste partij - maakt de vorming van een nieuwe coalitie er niet gemakkelijker op. Ondanks het verlies wil het CDA een serieuze rol spelen in de coalitievorming en eventueel later in een college. De gesprekken met de andere partijen en met informateur Annemarie van Gaal zijn afgelopen week van start gegaan. Op dinsdag 16 april kwam zij met haar advies, waarin ze aangaf dat een combinatie van FvD, VVD, CDA, CU en PvdA de meest kansrijke kan zijn. 

Later bleek de PvdA zich toch niet te kunnen vinden in deze combinatie, en haakte af. Op 8 mei besloot PS een nieuwe informatieronde te houden met nieuwe informateurs.

Via onze sociale kanalen en deze website houden we u op de hoogte van verdere ontwikkelingen.

Kijk hier een reportage van Nieuwsuur van 18 april over de formatiepogingen in Flevoland tot dat moment.

 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.