17 januari 2022

Afwateringsproblemen in volkstuincomplex Annatuin

Almere krijgt de komende jaren steeds meer last van slecht werkende afwatering en problemen met bodemdalingen. Tijd om te kijken hoe dit probleem zich in de praktijk voordoet. Zaterdag 15 januari bezochten kandidaat-raadsleden Nienke Nieuwenhuizen en Kees Sanderse het volkstuincomplex de Annatuin in de Stedenwijk. Ze spraken daar met volkstuinder Ruud Staverman over de geschiedenis van de Annatuin en de toenemende wateroverlast door bodemdaling. CDA Almere heeft in haar nieuwe verkiezingsprogramma opgenomen dat dit probleem de komende jaren voortvarend moeten worden aangepakt.

Ruud Staverman is al ruim twee decennia pachter van een volkstuin. Hij verbouwt er allerlei gewassen zoals: aardappels, bieten, uien, prei, boerenkool en aardbeien. Zo is hij het grootste deel van het jaar zelfvoorzienend en daarnaast eten zijn twee uitwonende zonen ook van deze tuin. Het leuke van de volkstuin is dat er veel culturen samenkomen. Zo zijn er op het complex Turkse, Marokkaanse, maar bijvoorbeeld ook Jamaicaanse volkstuinders. Er is veel saamhorigheid, zo wordt veel van elkaar opgestoken en is er een grote diversiteit aan gewassen. De leden van de volkstuin hebben een gezamenlijke plicht om het complex te onderhouden en hier wordt goed gehoor aan gegeven. In 2002 dreigde de Annatuin te moeten wijken voor een nieuwe school. In die tijd heeft Ruud zich enorm ingezet om deze plannen te voorkomen. Zo heeft hij ingesproken op informatieavonden van de gemeente en in de raadsvergaderingen. Met succes, want na een bezoek van de wethouder en verschillende fracties zijn de plannen in de ijskast gezet en is uiteindelijk de school op een andere locatie gebouwd.

Bodemdaling en wateroverlast
Twintig jaar later kampt Annatuin met een ander probleem, namelijk bodemdaling. Grote delen van het jaar staan veel tuinen onder water met mislukte oogsten tot gevolg. De gemeente wil helpen dit probleem te verhelpen door grond aan te bieden waarmee de volkstuinders hun tuinen kunnen ophogen. Deze grond bestaat voor het grootste deel uit zand, wat het volgens veel volkstuinders ongeschikt maakt om de uitstekende kleigrond van de Annatuin mee op te hogen. Ruud heeft afgelopen week hard gewerkt om op een effectievere manier van de plassen in zijn tuin af te komen, namelijk door zelf de afwatering te regelen. Dit door een nieuwe drainagebuis in te graven die uitkomt op de sloot achter het complex. Als we Ruud treffen is hij hier al een heel eind mee. Hij is op dit moment de enige die voor deze oplossing heeft gekozen, maar de nieuwe drain kan op veel belangstelling rekenen van andere volkstuinders die met hetzelfde probleem kampen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.