12 september 2022

‘Begrip positieve gezondheid moet leidend worden in gezondheidsbeleid’

Dokter in de politiek. Zo noemt fractievoorzitter Nienke Nieuwenhuizen van het CDA zich. Zij is specialist ouderengeneeskunde. Vanuit die expertise wil zij als politica het begrip ‘positieve gezondheid’ in Almere op de kaart zetten en politiek bespreekbaar maken.

“Positieve gezondheid is een andere en bredere manier van kijken naar de gezondheidszorg”, zegt Nieuwenhuizen. “Gezondheid is meer dan géén ziekte hebben. We moeten kijken naar het grote geheel van leven en naar wat iemand nodig heeft om zich goed te voelen. Niet alleen kijken waar hulp nodig is maar ook kijken waar de kracht van mensen zelf zit, welke doelen ze zelf hebben en hoe we daarbij kunnen aansluiten’’. 

Achterliggend gebied
De zes pijlers van positieve gezondheid zijn lichaamsfuncties – Ik voel me gezond en fit, mentaal welbevinden – Ik voel me vrolijk, zingeving – Ik heb vertrouwen in mijn eigen toekomst, kwaliteit van leven – Ik geniet van mijn leven, meedoen – Ik heb goed contact met andere mensen en dagelijks leven – Ik kan goed voor mezelf zorgen.
“Een specifieke gezondheidsklacht kan zijn oorzaak hebben in een achterliggend gebied. Slecht slapen kan je tijdelijk oplossen met een pilletje, maar waarom slaap je slecht? Dat is de vraag die gesteld moet worden”, zegt Nieuwenhuizen. “Dat kan te maken hebben met je kwaliteit van leven of iets uit je dagelijkse leven. Daar ligt dan wellicht de oplossing.”

Handvatten
Met de tool mijnpositievegezondheid.nl is het mogelijk de eigen positieve gezondheid in kaart te brengen. “Als dat ingevuld is, zijn er handvatten om zelf, of met anderen te gaan kijken naar oplossingen. Wellicht is het dan ook niet nodig om meteen naar de huisartsenpost te gaan of professionele zorg in te huren. Of juist wel”, legt Nieuwenhuizen uit. “De uitslag kan ook aanleiding zijn om die eerst eens met je partner, goede vrienden of familie te bespreken. Wellicht biedt zo’n gesprek soelaas of nieuwe inzichten.” 

Politiek
Nieuwenhuizen wil het begrip positieve gezondheid via de politiek toevoegen aan het gemeentelijk beleid. “Met de tool kunnen we wellicht ook in kaart brengen wat er in een buurt speelt. Als kwaliteit van leven in een buurt slecht scoort, kan de gemeente daar wellicht beleid in die buurt op zetten.” Dat betekent dat ook op het stadhuis breder gekeken moet gaan worden en meer moet worden samengewerkt met burgers, zorgaanbieders, politie, scholen, werkgevers en welzijnsinstanties. Dat klinkt logisch maar is nog niet zo makkelijk. Komend najaar wil Nieuwenhuizen een gesprekstafel tijdens de gemeenteraarvergadering organiseren om de politiek mee te nemen in deze andere en bredere manier van kijken naar de gezondheidszorg.

Meer informatie: mijnpositievegezondheid.nl

bron: https://www.almeredezeweek.nl/nieuws/algemeen/53753/begrip-positieve-gezondheid-moet-leidend-worden-in-gezondheidsb

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.