Oudere
10 maart 2018

CDA wil centraal telefoonnummer om eenzaamheid te bestrijden

Er moet een centraal telefoonnummer komen, dat ouderen kunnen bellen om eenvoudiger mee te kunnen doen aan activiteiten. Voor het eerste contact kunnen mensen hier hun verhaal kwijt, waarna ze aan een maatje worden gekoppeld. Dat wil CDA Almere na aanleiding van werkbezoeken aan de seniorenclub van het Leger des Heils.

Het telefoonnummer moet onderdeel uitmaken van een totaalaanpak eenzaamheid. Daarom wil het CDA  een Pact tegen eenzaamheid. Schaamte is een belangrijke oorzaak voor het probleem, zo schetsten de ouderen die de bijeenkomst bezoeken. Ouderen schamen zich om tegenover familie en buren en durven niet uit te komen voor hun eenzaamheid.

“Daarom werkt alleen een flyer met activiteiten niet”, verklaart kandidaat-raadslid Lesley van Hilten. “De flyer zorgt er niet voor dat mensen de deur uitkomen.” Wat volgens de ouderen wel werkt is een telefoonnummer waar mensen hun verhaal kwijt kunnen en daarna gekoppeld worden aan een maatje. Hierdoor kom je ,,achter de voordeur’’ en wordt het makkelijker om ze ‘’uit huis ’’ te krijgen.

Speerpunt aankomende raadsperiode
Het CDA heeft zich de afgelopen raadsperiode ingezet voor het bestrijden van eenzaamheid. Er is meerdere malen aandacht gevraagd hiervoor . Daarnaast heeft de partij er een agendavoorstel over ingediend en is er bij de afgelopen begroting een motie ingediend. Hierdoor moet er een aanvalsplan worden opgesteld. “Dat kan alleen werken als het met alle partijen wordt aangepakt. Dus is een gezamenlijk pact een goede kans echt iets te doen aan de bestrijding van eenzaamheid.”

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.