31 mei 2021

Gedupeerden toeslagen affaire

Er hebben zich 1732 Almeerders bij de de Belastingdienst gemeld als mogelijk gedupeerden van de kinderopvangtoeslagaffaire. Dat meldt het college in een brief aan de raadsleden. Eerder ging wethouder Froukje de Jonge nog uit van ruim 800 gedupeerden.

De Belastingdienst heeft deze lijst doorgestuurd naar welzijnstichting De Schoor De werkzaamheden worden uitgevoerd door Maatwerkers Ondersteuning Schuldstabilisatie (OSS). Een aantal gedupeerden zijn als gevolg van de affaire hun (koop)woning kwijtgeraakt veelal met een grote (rest)schuld bij de hypotheeknemer (bank) of de verhuurder. Bijvoorbeeld door huisuitzetting, noodzakelijke verkoop of scheiding, vaak als gevolg van de affaire. Een aantal gedupeerden zijn via de urgentieregeling in een voor deze regeling passende woonruimte terecht gekomen. Deze woonruimte is vaak veel kleiner dan de woonruimte die ze buiten hun schuld door de affaire hebben moeten verlaten.

Het college laat weten dat uit de tot nu toe gevoerde gesprekken met gedupeerden blijkt dat van de 181 personen die hulp hebben aanvaard, 24 personen huisvestingsproblemen hebben. In bepaalde situaties kan voor hen een speciale urgentieverklaring worden afgeven.


bron: https://www.almeredezeweek.nl/article/details/mogelijk-ruim-1700-almeerse-gedupeerden-kindertoeslagaffaire

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.