15 juni 2021

Leden CDA Almere bijeen na vertrek Pieter Omtzigt

Het vertrek van Pieter Omtzigt is de Almeerse CDA-leden niet in de koude kleren gaan zitten. Ongeloof, ongerustheid en frustratie bereikten fractie en bestuur. ‘Reden genoeg om zo snel mogelijk fysiek bij elkaar te komen, maar dan wel Corona proof’, laat wethouder Froukje de Jonge weten. Alle Almeerse CDA-leden waren uitgenodigd. Binnen 24 uur verzamelden zo’n twintig Almeerse Christen Democraten zich op maandagavond 14 juni in de buitenlucht, bij het Castellum Amfitheater naast het kasteel in Almere Haven.

Het was een kritische bijeenkomst waar de aanwezige leden alle ruimte kregen om hun verhaal te doen. Iedereen bleek enorm mee te leven met Pieter Omtzigt en te hopen dat hij nu de rust krijgt die hij nodig heeft om te herstellen van zijn burn-out. De leden gaven aan dat de beweringen van Omtzigt in het 76 pagina’s tellende uitgelekte memo tot op de bodem moet worden uitgezocht. Het is aan de evaluatiecommissie-Spies om dit te doen. De leden willen oordelen op basis van feiten en niet op basis van speculaties. Toch zijn er wel zaken waar Almeerse leden zich in herkennen. Zo moet de het CDA weer meer naar de mensen in het land gaan luisteren en gebruik maken van de kennis en kunde in de regio’s. Op lokaal niveau weet men namelijk veel beter wat er speelt. Ook moet er meer ruimte komen voor inhoudelijke discussie en moet de overheid weer dienstbaar zijn aan de samenleving.

Dramatische campagne
Dat de campagne aan alle kanten rammelde, daar was men het unaniem over eens. Inhoudelijk heeft het CDA een uitstekende basis liggen: het Zij aan Zij verhaal van het wetenschappelijk instituut, de New Deal van Wopke Hoekstra en natuurlijk het Sociaal Contract van Pieter Omtzigt. Het is alleen nog niet gelukt om hier een goed integraal verhaal van te maken. Dat zag je terug in de campagne die alle kanten op ging. De basisbeginselen van het CDA: rentmeesterschap, gespreide verantwoordelijkheid, publieke gerechtigheid en solidariteit moeten veel beter over het voetlicht worden gebracht.

Werk aan de winkel
De bijeenkomst werd door de aanwezige leden zeer gewaardeerd en zorgde voor een gevoel van herkenning en saamhorigheid. Toch is er nog genoeg werk aan de winkel. Hoop op terugkeer van Pieter Omtzigt is er zeker. Een dienstbaar CDA kwam misschien nog wel het best tot uitdrukking in de woorden van een van de leden die Filippenzen 2 vers 3 citeerde: ‘Handel niet uit geldingsdrang of eigenwaan, maar acht in alle bescheidenheid de ander belangrijker dan uzelf.’

zie ook: https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/239388/bezorgde-almeerse-cda-ers-praten-over-problemen-in-de-partij

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.