12 juli 2022

Nieuw coalitieakkoord: Bouwen aan een gezonde toekomst

Almere heeft de komende jaren vele uitdagingen én kansen in het vooruitzicht. We zullen de vijfde stad van Nederland worden. Een stabiel bestuur en een breed ingestoken coalitieakkoord lijkt het best passend om die kansen en uitdagingen tegemoet te treden. CDA Almere draagt graag haar steentje bij aan dat stabiele bestuur en de richting van de uitdagingen en kansen.  Vanuit onze kernwaarden solidariteit, rentmeesterschap, gedeelde verantwoordelijkheid en rechtvaardigheid, wat wij in ons verkiezingsprogramma hebben geduid als ‘dorpse’ waarden, geven wij hier vorm en inhoud aan. Wij zijn verheugd dat deze waarden op veel niveaus terugkomen in het nieuwe coalitieakkoord: Bouwen aan een gezonde toekomst.

CDA Almere voelt zich met name verwant met het buurtgericht werken, de aandacht voor mantelzorgers, armoedebestrijding en het helpen van mensen bij het vinden van werk en inzet op ‘een leven lang leren’. Ook is er een aparte paragraaf gewijd aan positieve gezondheid en het verbinden van ’cure’, care en het sociaal domein…. Ofwel; gezondheid is meer dan lichamelijke gezondheid, maar ook afhankelijk van werk, inkomen en onze sociale en fysieke omgeving. Daarmee wil CDA Almere aan de slag gaan in wijken en buurten en met vernieuwende woon- zorgconcepten. Al met al gaan we vol vertrouwen de komende vier jaar in!

Over onze wethouder
Almere heeft behoefte aan, en recht op!, een stabiel bestuur dat aan de slag gaat met al die kansen en uitdagingen zoals vastgelegd in het coalitieakkoord. En meer! Want de wens is uitgesproken om toch ook vooral te streven naar meer samenwerking en verbinding in brede zin. CDA Almere is er trots op dat onze kandidaat-wethouder, Froukje de Jonge zich weer beschikbaar stelt voor deze functie. Froukje is een echte Almeerse met zes jaar ervaring op de inhoudelijke dossiers. Ze kent de Almeerse politiek heel goed. Ze is een bewezen goede bestuurder die resultaatgericht werkt, de Raad en Stad meeneemt in de oplossingen. Ze is altijd uit op consensus, niet bang is om ongebruikelijke oplossingen te zoeken en Almere ook landelijk door haar kwaliteiten positief op de kaart te zetten. Kortom: ze kent het vak, ze kent Almere, ze kent haar dossiers, ze heeft een groot netwerk, ook in Den Haag en is de stabiele kandidaat die Almere nu nodig heeft. 

Werk voortzetten
In zes jaar wethouderschap heeft Froukje veel bereikt: Zo heeft ze het Oranjehuis gerealiseerd, een landelijk erkende effectieve aanpak discriminatie arbeidsmarkt opgezet, als best practic kinderarmoede en problematiek wonen met zorg aangepakt. Als eerste gemeente in Nederland is Almere met 500 extra plekken voor asielzoekers Ter Apel te hulp geschoten. En Froukjes aanpak om slachtoffers te helpen van het Kinderopvang Toeslagen Schandaal wordt door de Tweede Kamer unaniem geprezen. Hoewel haar portefeuille weinig raakvlakken had met de Floriade is ze een succesvolle samenwerking met Randstad, UWV en sociale dienst aangegaan en heeft met deze partijen het Floriade Werkbedrijf opgezet om mensen duurzaam en opgeleid aan werk helpen. 

CDA Almere heeft er het volste vertrouwen dat juist Froukje in staat is om te bouwen aan een meer betrokken en ‘betrouwbare’ overheid. Wij hopen dat zij de kans krijgt om haar werk voort te zetten, dat ze de afgelopen twee jaar weer heeft opgepakt. En dat ze het vertrouwen krijgt van de raad.

Het hele coalitieakkoord: Bouwen aan een gezonde toekomst vindt u hier.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.