duurzame en groene toekomst

                                                                                                                                           CDA Almere actief bij Almere Schoon

Zie het filmpje over 'De dorpse waarden van Almere': https://www.youtube.com/watch?v=KcSlvb-5phg

Voor Almere is het behouden en onderhouden van al het groen in de stad natuurlijk essentieel. Ook de relatie met het water, het gebruik en verdere invulling van de ruimte om ons heen, hoe we onze energie opwekken, de luchtkwaliteit en een gezonde leefomgeving zijn voor ons belangrijke thema’s.

 

  • Daarom wil CDA Almere:
    • Dat Almere de groene stad blijft die het is en koploper in Nederland wordt als het gaat om duurzaamheid. De Floriade is daarvoor HET startpunt. We willen ruim baan voor innovatieve projecten richting voorbeeldstad voor Nederland zoals ‘Growing green cities’, het volgen van burgerinitiatieven als #maaimeniet.nl en ruimte voor groene burgerparticipatieprojecten.
    • Dat Almere netjes en natuurlijk toont. We willen de bladkorven in wijken het jaar rond laten staan, meer prullenbakken, meer bankjes in het groen en dat onderhoud aan wandel- en fietspaden niet wordt uitgesteld. Daar waar het kan ruimte voor de natuur om zich zonder teveel invloed van de mens te ontwikkelen en ruimte om te spelen. Verminderen van afval en een efficiënte en goede scheiding van afval is noodzakelijk. Reinigingsrechten worden geheven op kostendekkendheid.
    • Stimuleren van stadsland- en tuinbouw en initiatieven om landbouw en de stad te gaan verbinden.
    • Blijvend voorop lopen met duurzame mobiliteit in de stad. Het plaatsen van laadpalen moet sneller gaan. Tegelijkertijd moet er nagedacht worden over duurzame mobiliteit zoals door het stimuleren van elektrische auto’s en elektrisch openbaar vervoer, het duurzaam vormgeven van nieuwe wijken met meer groen en deelauto's.
    • Dat de waterhuishouding en het onderhoud van de watergebieden in de komende jaren extra aandacht krijgt. Het betreft onder andere het tegengaan van het dichtslibben, maaien van waterplanten (Weerwater), tegengaan van blauwalg en het goed verbinden van vaarwegen. Het realiseren van een ecologische waterroute is van belang voor recreatie en ecologie. Bij het onderhoud van de stad wordt ook de waterberging betrokken alsmede aandacht voor drainage en verzakkingen. Er moet ook beter opgetreden worden tegen verloedering in waterwegen en sloten door gezonken vaartuigen.
    • Dat overlast door het houden van huisdieren en huisdierenleed wordt voorkomen. Dat willen we doen door het stimuleren van het opruimen van hondenpoep door meer aanbod van daarvoor bestemde speciale prullenbakken, en extra aandacht van buurtcoaches en wijkpreventieteams voor overlast door dieren of dierenleed.


Klimaatverandering
Klimaatverandering is een van de belangrijkste vraagstukken van deze tijd. Daarvoor is een gezamenlijke aanpak nodig zodat we kunnen doorgeven wat van waarde is: onze wereld, de natuur in al zijn vormen. Ook voor onze eigen gezondheid is de zorg voor onze omgeving van groot belang. De invloed van de omgeving op onze gezondheid is groot. We willen onzeverantwoordelijkheid nemen om milieuschade te verminderen waar dat kan.

  • Daarom wil CDA Almere:
    • Dat mensen met een kleine beurs meer profiteren van duurzaamheidsubsidies en andere voordelen. Tot nu toe kwamen veel voordelen juist terecht bij mensen met een goed inkomen. Om draagvlak te behouden en realisering te vergroten moet dit anders. Dat kan door meer slimme verbindingen binnen het gemeentelijk beleid.
    • Zonnepanelen op alle nieuwbouw en overheidsgebouwen. Geen extra windmolens en zonneparken. Wij stimuleren groene daken, groene tuinen en alle nieuw aan te leggen parkeerplaatsen voorzien van groentegels.
    • Almere Haven en Almere Buiten niet van het gas als er geen betaalbaar en haalbaar alternatief is.
    • We zetten in op maximale inwonersparticipatie bij grootschalig opwekken van energie. Dit begint met goed informeren en gebruik te maken van de lokale expertise. Kleinschalige lokale energiecoöperaties en lokale bedrijven worden hierbij actief betrokken. We willen dat onze inwoners als eerste financieel kunnen deelnemen en streven naar 50% lokaal eigendom.
    • Groen, gezondheidszorg en preventie verbinden door het ‘Groen & Gezond Adoptieproject’ en een deel van het groen in Almere laten adopteren door gezondheidsinstellingen, zorgverzekeraars of private partijen. Een win-win voor mensen, bedrijven en burgers van Almere: de buurt wordt gestimuleerd tot bewegen, de gezondheidprofessionals krijgen letterlijk ruimte om buiten hun behandelingen te geven, de gemeente heeft minder kosten aan het onderhoud en beheer en we worden allemaal gezonder.
    • Duurzame voeding bereikbaarder maken. We stimuleren de huidige supermarktketens in Almere om met lokale coöperaties van boeren regionale producten voor meer mensen bereikbaar en makkelijker beschikbaar te maken en zo bij te dragen aan een sterke lokale en circulaire economie.


Energietransitie
Almere heeft een grote voorsprong op andere gemeenten bij de energietransitie. In Almere is al 60% aangesloten op het warmtenet. In Nederland wordt 85% van de elektriciteit fossiel opgewekt, dat betekent dat wijken van het gas afhalen op dit moment geen CO2-reductie oplevert.

  • Daarom wil CDA Almere:
    • Alleen grootschalig wijken van het gas afhalen als hier een redelijk alternatief voor wordt geboden. Dit zou kunnen door uitbreiding van het warmtenet, omdat dit klimaatvriendelijker is dat warmtepompen.
    • Vol inzetten op isolatie van en energiebesparing bij woningen, bedrijven en overheidsgebouwen.
    • Blijven kijken naar nieuwe technieken voor het warmtenet: als bodemenergie, warmtekoudeopslag (WKO), bodemwarmtewisselaars, thermische energie uit oppervlaktewate (TEO) en aardwarmte (diep en ondiep).

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.